به گزارش«شیعه نیوز»، روز جمعه سیزدهمین نشست سران عضو سازمان همکاری اسلامی به کار خود در استانبول پایان داد اما به دلیل اختلافاتی که درباره بندهای بیانیه پایانی این نشست به وجود آمده بود، این بیانیه در پایان نشست قرائت نشد.
در بیانیه پایانی که با اعمال نفوذ سعودیها تهیه و از سوی برخی رسانهها منتشر شده است، آنچه "مداخله ایران در امور منطقه و کشورهای عضو از جمله بحرین، یمن، سوریه و سومالی" خوانده شده، محکوم شده است.
همچنین در این بیانیه ادعا شده است: ایران از تروریسم حمایت میکند!
در این بیانیه همچنین کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی خواهان برقراری روابط همکاری میان کشورهای اسلامی و ایران براساس اصول حسن همجواری و عدم مداخله در امور داخلی یکدیگر و احترام به حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی شدند.
هیات ایران به دلیل مخالفتی که با برخی از بندهای این بیانیه داشت در جلسه پایانی این نشست حضور نیافت.
در بخش دیگری از این بیانیه حزب الله به "اقدامات تروریستی در سوریه، بحرین، کویت و یمن و حمایت از گروههای تروریستی" متهم شده است.
در این بیانیه از کشورهای اسلامی خواسته شده در مقابله با تروریسم متحد شده و همبستگی خود را حفظ کنند.
همچنین در این بیانیه از ارمنستان خواسته شده تا فورا و به شکل کامل از قرهباغ عقبنشینی کند.
در این بیانیه بر حمایت از مسئله مسلمانان قبرس ترکنشین و برگزاری مذاکرات با نظارت سازمان ملل برای حل و فصل فراگیر این مسئله تأکید شده است.
کشورهای عضو در این بیانیه همچنین خواهان حل و فصل بحران سوریه براساس بیانیه ژنو1 و روند سیاسی با نظارت سازمان ملل برای انتقال سیاسی در سوریه شدند و از طرفهای درگیر در لیبی نیز خواستند تا از دولت وحدت ملی حمایت به عمل آورند.
در این بیانیه بر حمایت کامل از دولت عراق در تلاشهایش برای مبارزه با داعش و حمایت از ائتلاف "نظامی اسلامی" عربستان تأکید شده و از کشورهای عضو خواسته شده تا به این ائتلاف بپیوندند.
در بیانیه پایانی نشست سران سازمان همکاری اسلامی بر برگزاری نشست بین المللی صلح برای حمایت از مردم فلسطین و پایان دادن به اشغالگری اسرائیل تأکید شده است.
کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در بیانیه پایانی این نشست به مقابله با طایفهگرایی و ایجاد طرحی استراتژیک برای فعالیت این سازمان طی 10 سال آینده دعوت کردند و به پیامدهای آن هشدار دادند.
ایاد مدنی، دبیرکل سازمان همکاری اسلامی اعلام کرد: بیانیه پایانی نشست سران این سازمان در استانبول شامل 200 بند است و این نشست بر مساله فلسطین و اتخاذ تصمیماتی درباره این مساله به عنوان بزرگترین مساله برای سازمان همکاری اسلامی متمرکز بود.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه نیز تاکید کرد: در نشست سران استانبول سه مساله اصلی شامل طایفه گرایی تبعیض نژادی و تروریسم مورد بررسی قرار گرفت. این مسائل مسائلی هستند که به منافع جهان اسلام لطمه میزنند.
وی خواهان مشخص کردن حامیان گروههای تروریستی در کشورهای اسلامی شد و تاکید کرد: ائتلاف اسلامی که عربستان تشکیل داد باید به یک سازمان فعال در زمینه مبارزه با تروریسم تبدیل شود.
اردوغان خواهان رفع اختلافات برای تحقق صلح و عدالت شد و گفت: اختلافات براساس گرایش دینی یا نژادی با اصول اسلام هماهنگ نیست.
وی تاکید کرد: وحدت و همبستگی مهمترین مسائلی است که ما برای عبور از شرایط کنونی به آن نیاز داریم.
اردوغان گفت: ترکیه پیشنهاد سازمانی را داده است که نماینده مسلمانان مقیم اروپا باشد و در صورتی که هیاتی مشترک از هلال احمر میان کشورهای اسلامی تشکیل شود ارائه کمکها به تمامی کشورهای جهان راحتتر خواهد بود.
انتهای پیام/654