۰

برداشت ها حول پیام های حرکت جدید آیت الله سیستانی در عراق

سایت رسمی عتبه حسینی روز یکشنبه طرح نظافت کربلا را خط مشی جدید مرجعیت عالی عراق در تعامل عملی با تحولات کشور دانست و عده ای نیز از عنوان فقهی 'ولایت حسبه' در تعریف این خط مشی جدید مرجعیت نجف اشرف استفاده کرده اند.
کد خبر: ۱۱۱۵۹۱
۱۰:۲۶ - ۱۹ بهمن ۱۳۹۴
به گزارش «شیعه نیوز»، سایت عتبه حسینی با اشاره به شروع طرح نظافت شهر مقدس کربلا از زباله در روز گذشته آورده است: آنهایی که مرجعیت را متهم کردند که از جامعه فاصله گرفته و ترجیح داده است منزوی شود، اگر چند ساعت صبر می کردند، فحوای سخنان آیت الله سیستانی را می فهمیدند.

آیت الله سیستانی در خطبه جمعه اخیر نماز جمعه که نماینده وی 'سید احمد الصافی' قرائت کرد گفت که 'از این پس از بیان مواضع و توصیه های هفتگی در نماز جمعه خودداری کرده و فقط به مقتضای امور و مناسبت ها، در نماز جمعه اعلام موضع می کند.'

بعد از این اظهارات برخی رسانه ها و کارشناسان گفتند که مرجعیت عالیقدر به شدت از دولتمردان و دولت عراق به دلیل ناتوانی در حل مشکلات کشور، به خشم آمده و ترجیح داده است با توقف بیانیه های هفتگی که از طریق خطبه جمعه در کربلا عنوان می شد، از صحنه سیاسی بطور کامل فاصله بگیرد.

برخی نیز مدعی شدند که مرجعیت عالی ترجیح داده است به سبک و سیاق تاریخی خود در رتق و فتق امور مبتلا به مردم و مسائل دینی اکتفا کرده و از دخالت در امور اداره کشور خودداری کند.

سایت رسمی عتبه حسینی با اشاره به طرح نظافت کربلا که عتبات حسینی و عباسی متولی آن شده اند، نوشته است که شیخ عبدالمهدی کربلا نماینده آیت الله سیستانی در کربلا و خطیب جمعه این شهر، روز بعد از خطبه جمعه، شخصا به سطح خیابان ها آمد و جاروی رفتگری را جایگزین عصایش کرد.

به نوشته این سایت، این اقدام شیخ عبدالمهدی کربلایی همه را به تعجب واداشت و این سوال را در اذهان ایجاد کرد که آیا مرجعیت از این پس، دیگر تنها به وعظ و ارشاد بسنده نمی کند و شخصا برای حل مشکلات کشور، وارد میدان می شود؟'

سایت رسمی عتبه حسینی در پاسخ به سوال فوق تاکید کرده است که آنچه شیخ عبدالمهدی کربلایی انجام داده پیام کاملا روشنی دارد و آن اینکه، مرجعیت برای بسیج کردن عمومی مردم، شخصا وارد کارزار شده است.

این سایت همچنین به نقل از 'کریم بدر' کارشناسان سیاسی عراقی آورده است که مرجعیت تنها یک روز بعد از متوقف کردن خطبه های سیاسی اش از طریق منبر جمعه، این بار برای مبارزه با آلودگی زیست محیطی به میدان عمل وارد شده است.

درباره پیام های این تصمیم مرجعیت که با بسیج مردم برای حل امور همراه شده، این اعتقاد هم وجود دارد که 'کل ماجرای اخیر یک پیام بزرگ به قدرت های جهانی و کشورهای منطقه دارد و اینکه در آینده هرجا که دولت عراق قادر به حل مشکلات نباشد، مرجعیت با استفاده از پشتوانه مردمی راسا وارد عمل خواهد شد و این شامل موضوع هایی مانند حملات اخیر به الحشدالشعبی، طرح های تقسیم و تجزیه عراق و مسائل کلان و اساسی عراف می شود.'

همزمان با این اظهارات، برخی از اساتید حوزه علمیه نجف اشرف در تبیین رفتارشناسی جدید مرجعیت، یکی از نظریه های فقهی مسکوت مانده را با عنوان 'ولایت حسبه' به عنوان سبک و سیاق دیگری از تعامل فقیه جامع الشرایط در اداره عمومی کشور مطرح کردند.

شیخ 'عارف الاسدی' در گفت وگو با شبکه تلویزیونی 'العهد' ارگان خبری عصائب اهل الحق به رهبری شیخ 'قیس الخزعلی' از فرماندهان تشکیلات داوطلب مردمی معروف به 'الحشد الشعبی' گفت که مرجعیت عالی درصدد فعال کردن اصل فقهی ولایت حسبه در جامعه برای حل مشکلات کشور است.

در تعریف واژه حسبه آمده است که حسبه واژه ای از خانواده 'احتساب' و به معنای آغاز کردن کاری با تمام دشواری های آن، به انگیزه معنوی و گسترش دادن نیکی ها در جامعه به شیوه خوشایند، برای خشنودی خداوند است.

برهمین اساس ولایت حسبه در تعریف فقها به معنای امر به معروف و نهی از منکر عملی و عینی است.

هنوز به درستی مشخص نیست که سقف ولایت حسبه تا کجا است و آیا مسایلی که مرجعیت نجف اشرف که در طول خطبه های نماز جمعه در طول یکسال گذشته بر آنها تاکید می کرد را شامل می شود یا خیر.

بحث های اجرای اصلاحات حقیقی در کشور، مبارزه با فساد اداری و مالی، پایان دادن به سیاست تقسیم قدرت و پست های دولتی براساس سهم بندی های حزبی و فرقه ای و قومیتی و بهبود خدمات شهری مهمترین محورهایی بوده که مرجعیت در یکسال گذشته به دولت گوشزد کرده است.

یکی دیگر از مهمترین توصیه های مرجعیت در این مدت تاکید به دولتمردان در حمایت جدی از نیروهای الحشدالشعبی در نبرد با گروه تروریستی تکفیری داعش و جدیت در بازپس گیری مناطق اشغالی از این گروه بوده است.

انتهای پیام/ 852
منبع: IRNA
ارسال نظرات
نظرات حاوی عبارات توهین آمیز منتشر نخواهد شد
نام:
ایمیل:
* نظر: