به گزارش «شیعه نیوز»، روزنامه اعتماد نوشت: وزارت خارجه افغانستان بدون اشاره به طرح دولت افغانستان یا کشورهای شرکتکننده، اعلامیه مشترک گروه هماهنگی را منتشر کرده است. این اعلامیه جزییات نشست گروه هماهنگی چهارجانبه را افشا نکرده، اما گفته است سومین دور نشست چهار کشور در ۱۷ بهمن ماه در اسلامآباد برگزار خواهد شد. با وجود این، اعلامیه مشترک گروه هماهنگی نکتههای قابل تامل دارد. کشورهای شرکتکننده برای تدوین نقشه صلح که از آن تحت عنوان «گروه هماهنگی چهارجانبه» یاد میشود، از «گروههای طالبان» «تقاضا» کردهاند که هرچه زودتر با حکومت افغانستان برای حل و فصل کلیه اختلافات سیاسی مطابق با اراده و آرمانهای ملت افغانستان و برای تامین صلح پایدار در افغانستان وارد گفتوگو شوند. سوال اساسی این است، آیا گروههای طالبان با دولت افغانستان اختلافات سیاسی دارند؟ گروههای طالبان در حالی یک مخالف سیاسی دولت افغانستان محسوب میشوند که برای سرنگونی دولت و نظام از هیچگونه اقدام دریغ نمیورزند و کوتاهی نمیکنند؟ فعالیتهای ویرانگر و مخرب طالبان در گذشته یا اکنون این گروه را به مثابهیک گروه تبهکار و تروریست معرفی میکند تا یک جریان سیاسی مخالف به معنای رایج کلمه. گروه هماهنگی چهارجانبه با خطاب کردن گروه طالبان به عنوان مخالف سیاسی، مهمترین ویژگی این گروه و اهداف آن را نادیده گرفته و طالبان را از سطح گروههای تروریستی به یک جریان سیاسی بالا آورده است. اشاره کشورهای شرکتکننده به اراده و آرمان ملت افغانستان هم جالب و بیانگر پریشانگویی اعضای این گروه است.
صلح و پایان جنگ از آرمانهای دیرین مردم افغانستان است. شهروندان افغانستان از قربانیان همیشگی جنگ بودهاند. مردم افغانستان بیش از هر کشوری در آرزوی صلح سوخته و هزینه دادهاند. اما گروه هماهنگی بدون در نظرداشتن این امر مهم و برخلاف انتظارات مردم، طالبان را مخالف سیاسی خوانده است. این مساله نشاندهنده این است که کشورهای شرکتکننده خواستهای مردم افغانستان را آنچنانکه توقع میرود، در نظر نمیگیرند.
موضوع دوم که در اعلامیه ذکر شده است، خواستهای کشورهای شرکتکننده است. اینکه گفته شده است گروههای طالبان مطابق با خواست کشورهای عضو گروه هماهنگی چهارجانبه هرچه زودتر با دولت افغانستان وارد مذاکره شوند، نیز جای تامل دارد. اعضای گروه هماهنگی چه خواستهایی دارند که گروههای طالبان مطابق آن با دولت افغانستان وارد گفتوگو شوند؟ چرا اعضای گروه، خواستهایشان را به صورت واضح بیان نمیکنند؟ اصرار پاکستان به عنوان مهمترین عضو گروه، برای مخفی نگهداشتن گفتوگوهای صلح باعث میشود مردم افغانستان ندانند چه چیزی در جریان است. اگر کشورهای عضو خواستهای غیرمعقول ندارند چرا اصرار بر پنهان کردن طرح برای گفتوگوهای صلح دارند؟ با این وجود، تقاضای گروه هماهنگی چهارجانبه از گروههای طالبان برای از سرگیری گفتوگوهای صلح با دولت افغانستان به چه معناست؟ قرار بود چهار کشور ابتدا روی یک طرح جامع برای گفتوگوهای صلح به توافق برسند و سپس بر مبنای طرح تدوین شده، دولت افغانستان با گروه طالبان وارد مذاکره شود. از یک طرف نشست چهارجانبه به دور سوم رفت و قرار است در ماه بعدی این نشست در اسلامآباد از سر گرفته شود و این مساله نشان میدهد که چهار کشور نتوانستهاند نقشه صلح را تدوین کنند اما از طرف دیگر تقاضا میکنند که طالبان با دولت افغانستان هرچه زودتر وارد گفتوگو شود. به هر حال، زمان زیادی لازم است تا چهار کشور نخست روی یک طرح به توافق برسند و مرحله اساسی که شروع گفتوگو با طالبان است هنوز در جای خود باقی مانده است.
انتهای پیام/ 852