۰

دعوای الظواهری و البغدادی بر سر المرابطون

کد خبر: ۹۵۹۹۲
۰۹:۳۴ - ۱۷ مرداد ۱۳۹۴
به گزارش «شیعه نیوز»، الجزیره نوشت: گروه مسلح المرابطون تفکری سلفی و جهادی دارد و درسال 2013 تاسیس شده است.  در آن زمان رهبران دو گروه « الملثمون = نقابداران » به رهبری مختار بلمختار ملقب به خالد ابو العباس و گروه توحیدو جهاد در غرب آفریا به رهبری احمد ولد العامر ملقب به « احمد التلمسی » - منسوب به منطقه تلمس درشمال مالی – با هم ائتلاف کردند. یک سال و نیم بعد آن دو تشکل های خود را منحل و در تشکل جدیدی تحت عنوان «المرابطون» ادغام شدند.

تشکل جدید در بیانیه تاسیسی خود گفت تلاش می کند همه مجاهدت ها را در جهت تاسیس یک دولت اسلامی به کار بندد. این گروه همچنین فرانسه و متحدان منطقه ای اش را تهدید کرد که سپاهیان شان را شکست داده و تمام طرح ها و برنامه های شان را برهم خواهد ریخت. همچنین گروه از پیروانش خواست «منافع صلیبی ها را در هر جایی که باشند هدف قرار دهند».

تفکر و ایده ئولوژی


گروه المربطون به جریان « سلفی جهادی » تعلق دارد که همان دیدگاه موسسان شبکه القاعده بوده و می گوید باید بین نیروهای جهادی و نظام های حاکم برکشورهای اسلامی و « متحدان غربی شان » جدایی انداخت تا درنهایت گروه های جهادی بتوانند یک « دولت خلافت اسلامی » را به منظور اجرای شریعت برپا کنند.

هنگامی که بلمختار و التلمسی تصمیم به ادغام تشکل های خود گرفتند بنا براین شد که هیچ کدام در مرحله نخست رهبر گروه نباشد. بعد از گفتگوهای داخلی تصمیم شان بر این قرار گرفت که ابوبکر المهاجر مصری تبار را به عنوان رهبر گروه جدید انتخاب کنند. مهم ترین دلیل انتخاب او به سابقه اش در جنگ افغانستان برمی گشت که دوبار برای جهاد به آنجا رفته بود. یک بار در پایان دهه هشتاد که علیه اتحاد جماهیر شوروی جنگید و دوم زمانی که بعد از حوادث 11 سپتامبر 2001 بر علیه نیروهای آمریکایی جنگید.

با این حال حماد ولد محمد الخیر ملقب به « ابو القعقاع » رییس کمیته شریعت گروه توحید و جهاد این تصمیم را نپذیرفت و حاضر به بیعت با ابوبکر المهاجر نشد. به دنبال آن عدنان ابوالولید الصحراوی رییس شورای مشورتی تشکیلات نیز از این کار سرباز زد. اما بعدها وی از تصمیم خود برگشت و حاضر به بیعت با المهاجر شده و در نهایت به عنوان عضو شورای مشورتی تعیین گردید اما حماد از این بیعت سرباز زد و در نهایت نیز از تشکیلات مذکور جدا شد.

چند ماه بعد ابوبکر المصری در سال 2014 کشته شد و منصب امیری این تشکل خالی ماند. به همین دلیل مجلس مشورتی احمد  فرزند العامر (التلمسی) را به عنوان امیر جدید تشکیلات معرفی کرد. طرفداران بلمختار بیعت با امیر جدید را نپذیرفتند. سال 2014 نیروهای فرانسوی التلمسی را ترور کردند و یک بار دیگر منصب امیری این تشکیلات برای 5 ماه خالی ماند.

هم زمان با کشته شدن احمد التلمسی، بلمختار در خارج از منطقه ازواد و درکنار تعدادی از اعضای شورای مشورتی بود. بنابراین ابوالولید الصحراوی به سرعت اقدام به گرفتن بیعت از اعضای شورای موجود در شمال مالی گرفت وخود را امیر این تشکیلات خواند. اینجا بود که یک بار دیگر تشکیلات مذکور دو قطبی شد.

بلمختار با طرفدارنش که در گذشته « نقابداران » خوانده می شدند فرمانروایی الصحروای را نپذیرفته  و آن را نامشروع دانستند. آنها براین باور بودند که الصحرواوی هنوز  جوانی بی تجربه است و از آن گذشته تحصیلات فکری و ایده ئولوژیک او در حد واندازه تشکیلات نیست وبه تندروی وبی پروایی شهرت دارد.

اما ابوالولید الصحراوی و طرفدارانش که همان نیروهای توحید و جهاد سابق بودند بر این بیعت ماندند و سعی کردند تشکیلات را به سمتی که می خواهند بکشانند. اختلافات بین دو بخش این گروه چنانکه گفته شد برای 5 ماه استمرار داشت.

در این دوران بلمختار سعی کرد با رهبران « القاعده در کشورهای مغرب اسلامی » تماس گرفته و تشکیلات المرابطون رادر القاعده ادغام کند. همین امر اختلافات دو گروه را تشدید کرد وابوالولید الصحراوی تصمیم به قطع ارتباط با المرابطون گرفت. او همچنین کرد در یک اقدام دیگر  به سمت بیعت با ابوبکر البغدادی رهبر تشکیلات داعش برود. وی در یک نوار صوتی که ماه می سال کنونی 2015 منتشر شد اعلام کرد « گروه مرابطون با امیر المومنین وخلیفه مسلمین ابوبکر البغدادی بیعت کرده واز جماعت جهاد می خواهد برای توحید کلمه مسلمانان با او بیعت کنند » .

اما بعد ها بیانیه ای صادر شد که نشان می داد بین گروه مرابطون وتشکیلات القاعده هیچ گونه ارتباطی هنوز برقرار نشده است. به همین مناسبت بلمختار بلافاصله مشروعیت بیعت الصحراوی با داعش را زیر سوال برد و تاکید نمود که « شورای مرابطون » این امر را مخالفت صریح با بیانه تاسیسی سازمان دانسته   وتاکید می کند این اقدام تاثیری منفی بر روند گفتگوهای بین گروه و رهبران القاعده در مغرب اسلامی نخواهد گذاشت و حتی طرفین را به تسریع ادغام این دو تشکل بیشتر تشویق خواهد کرد. در ماه جولای گذشته بود که تشکیلات « مرابطون »برکناری فرمانروای خود عدنان ابوالولید الصحراوی را اعلام ومختار بلمختار را به عنوان امیر جدید برگزید.  این تشکیلات در بیانیه ای گفت خواستار بیعت با تشکیلات القاعده شد  و گفت از شیوه رهبری این گروه یعنی اسامه بن لادن تبعیت می کند.

در این بیانیه به سرنوشت عدنان ابوالولید رهبر سابق تشکیلات اشاره ای نشده بود اما بر این نکته تاکید داشت که مرابطون از تشکیلات داعش تبری جسته و عملکردهای این گروه را مخالف با شریعت اسلام می داند. دربیانیه آمده بود : « ما از آنچه البغدادی و همراهانش مرتکب می شوند به خداوند پناه می بریم. اجتهادهای این گروه مخالف شریعت است وموجب تشتت مجاهدان و ریخته شدن خون مسلمانان بی گناه و معصوم شده است ».

همچنین تشکل مذکور از قبایل منطقه ازواد در شمال مالی خواست اختلافات شان را کنار گذاشته و به حق و توحید مراجعه کنند و « سلاح های شان را به سمت اشغالگران فرانسوی و همکاران و جنگ طلبان شان نشانه روند ». این گروه از افرادی که آنها را مجاهدین در اقصی نقاط جهان می خواند خواست « کلمه واحد داشته باشند وبا پرچم واحد برای احیای خلافت اسلامی »کوشش کنند.

به اعتقاد ناظران شکاف بین گروه مرابطون به خاطر فاصله ای است که از اساس در داخل این گروه و بین بلمختار والصحراوی وجود داشت. گفته می شود ابوالولید الصحرواوی و اکثر رهبران توحید و جهاد تفکری را قبول دارند که به داعش نزدیک است تا القاعده حال آنکه بلمختار – که روزگاری عضو القاعده بوده است – جزو یکی از رهبران معتدل به شمار می رود که تندروی کمتری در او مشاهده شده است. همچنین ناظران یادآور می شوند که سالهای اخیر موجب بازنگری در اندیشه های بلمختار شده است. از آن گذشته او تمایل دارد با تشکیلات « القاعده در بلاد خراسان » به رهبری ایمن الظواهری در ارتباط باشد.

یکی از عملیات برجسته این گروه حمله به رستورانی در باماکو ( پایتخت مالی ) در مارس سال 2015 بود که موجب کشته شدن پنج نفر ازجمله چند اروپایی شد وطی  آن هشت نفر نیز مجروح شدند که دو نفرشان افسران نظامی سوییسی بودند.

انتهای پیام/654
ارسال نظرات
نظرات حاوی عبارات توهین آمیز منتشر نخواهد شد
نام:
ایمیل:
* نظر: