۰

لبنان چگونه می‌تواند با تحولات منطقه همگام باشد؟

عرصه بین المللی و منطقه‌ای درحالی این روزها شاهد تغییر و تحولات وسیع و عمیق است که کشور لبنان نمی‌تواند، خود از بازتاب‌های این تحولات در امان نگه‌دارد، اما اینکه این کشور چگونه می‌تواند، خود را با این تحولات همگام کند، بسیار مهم است.
کد خبر: ۶۴۳۷۹
۱۱:۲۲ - ۱۱ آذر ۱۳۹۲
SHIA-NWS.COM شیعه نیوز:

به گزارش «شیعه نیوز» به نقل از تسنیم، پایگاه خبری النشره در گزارشی با اشاره به اینکه دو عرصه منطقه‌ای و بین‌ المللی در این اواخر شاهد تغییرات و تحولات گسترده‌ای بوده که بازتاب‌هایی عمیق بر منطقه خاورمیانه و کشورهای آن خواهد گذاشت، تلاش می‌کند، به این سوالات پاسخ گوید که آیا لبنان می‌تواند با تحولات بین المللی همگام بوده و از شرایط به وجود آمده در نتیجه توافق بین المللی – منطقه‌ای و تغییر موضع شماری از کشورهای خاورمیانه و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس استفاده کند؟ و اینکه این کشور چگونه می‌تواند بحران‌های سیاسی، امنیتی و معیشتی خود را در سایه شکاف‌ها و اختلافات اجتماعی گسترده و دخالت‌های خارجی که سایه آن بر پرونده‌های موجود و مسائل حکومتی و پارلمانی و ریاست جمهوری سنگینی می‌کند، پشت سر بگذارد؟

النشره در این خصوص می‌افزاید: بار دیگر در لحظات اخیر سیلی از سوالات، موضوع اصلی گفت‌وگوها در محافل سیاسی و امنیتی لبنان بود، بدون اینکه محافل رسمی جوابی قانع کننده برای آنها داشته باشند، به ویژه اینکه توالی و شتاب رخدادها تا حد زیادی مانع از اشراف بر تحولات و تلاش برای همراهی با آنها در سایه این واقعیت می‌شود که لبنان از کشورهای تابع بوده و هنوز به مرحله ابتکار عمل یا رد شدن از کنار طوفان‌های بزرگ و برکنار نگه داشتن خود از بازتاب‌ها و نتایج آن نرسیده است.

در گیر و دار این تحولات و نگرانی‌ها، محافل سیاسی بلند پایه لبنانی فاش کردند که اوضاع لبنان هر لحظه و هر روز به سمت بحرانی‌تر شدن پیش می‌رود، به ویژه در برهه‌ای که همه مسائل در هم آمیخته و ائتلاف‌های منطقه‌ای دست خوش تغییر و تحول شده است.

هنوز هیچ توافقی در مورد اولویت‌های این برهه صورت نگرفته و علاوه بر این نقش لبنان نیز هنوز در آن مشخص نشده است و این امر مانع از حرکت به سمت ساختار دولت می‌شود که درانتظار حل و فصل بزرگ احتمالی به سر می‌برد. به ویژه اینکه آنچه که قبل از حل و فصل هسته‌ای مورد قبول بود، در سایه شکاف‌های عمیق در مورد نتایج و پیامدهای آن بر لبنان و سوریه هم اکنون دیگر امکان پذیر یا مورد قبول نیست.

این دو مسئله یکی اعلام پیروزی محور روسیه، ایران و سوریه و اعلام اینکه محور مذکور دو عامل مهم یعنی سلاح‌های شیمیایی و هسته‌ای را از دست داده است، چاره‌ای جز انتظار برای افزایش برگه‌های سوخته جهت اولویت بندی مجدد آن طبق اولویت‌های منطقه‌ای و بازتاب‌های بین المللی باقی نمی‌گذارد.

همان دلایل در مورد پرونده انتخابات ریاست جمهوری لبنان در سایه تلاش مستمر جریان «المستقبل» و تیم سیاسی‌اش برای تحمیل تمدید اجباری آن مطرح است که فضا را برای مانور آماده می‌کند،  در سوی دیگر، گروه مقابل نیز به تلاش بی‌وقفه خود برای خالی گذاشتن پست ریاست جمهوری در صورتی ادامه می دهد که راه حل بزرگ به منظور مقدمه چینی برای حل و فصل مسائل از طریق پر کردن شکاف‌های سیاسی و امنیتی و مدیریتی طبق معیارهای مشخص کننده اصل سود و زیان  به نتیجه نرسد، ولی این مضمون حل و فصل و رمز گشایی از آن است که تعیین می‌کند رئیس جمهور به صورت توافقی خواهد بود یا اینکه به گروه خاصی گرایش خواهد داشت.

ولی دیدار کنندگان از کاخ بعبدا با استناد به آنچه در پشت پرده ریاست جمهوری رخ می‌دهد، دیدگاه دیگری دارند، به نظر می‌رسد که «میشل سلیمان»، رئیس جمهوری لبنان تحت هیچ شرایطی تمایل ندارد، مشروعیت و موجودیت کشور را زیر سوال ببرد، در نتیجه او پرونده دولت را از طریق تماس‌های مکرر با طرف‌های ذیربط به جریان انداخته است تا پیام‌هایی بدین مضمون ارسال کند که شرایط فعلی اجازه اجرای معادله 9-9-6 که در گذشته مطرح و مورد قبول حزب الله و حزب سوسیالیست ترقی خواه لبنان بوده است، را می‌دهد.

شاید این فاصله زمانی برای تشکل دولت جدید و تعیین چارچوب فعالیت آن و سپردن کشور به آن طبق قانون اساسی کافی نباشد، وگرنه احتمالات یکی از دو واقعیت را تحمیل خواهد کرد، یکی اینکه یک خلاء و شکاف کامل ایجاد شده که تنها با روی کار آمدن نظام جدید قابل ترمیم است یا اینکه این دولت به مدت دو سال کار خود را تمدید کند و این با حل و فصل اختلافات و مفهوم آن همخوانی ندارد، به ویژه اینکه تحولات منطقه طی چند ماه آینده ممکن است، از پرونده‌های سیاسی صرف نظر کرده و بر پرونده‌های امنیتی تمرکز کند.

انتهای پیام/ ز.ح

ارسال نظرات
نظرات حاوی عبارات توهین آمیز منتشر نخواهد شد
نام:
ایمیل:
* نظر: