۰

فعالیت گروه‌های وابسته به القاعده در لبنان

فعالیت گروه‌های مختلف وابسته به القاعده که اخیراً در لبنان قد علم کرده و فعالیت خود را آشکار کرده‌اند، در محافل مختلف این کشور جنجال‌برانگیز شده است.
کد خبر: ۶۰۲۳۸
۱۴:۵۴ - ۲۸ مرداد ۱۳۹۲
SHIA-NEWS.COM شیعه نیوز:

به گزارش «شیعه نیوز» به نقل از فارس،  ماهیت واقعی فعالیت القاعده در حالی در محافل مختلف لبنان جنجال برانگیز شده است که برخی مسئولان لبنانی بر حضور گروههای مختلف وابسته به القاعده در خاک این کشور تاکید داشته و برخی دیگر این اخبار را تکذیب کرده و منکر فعالیت القاعده در آن شده اند. اما تاکید «فایزغصن» وزیر دفاع لبنان در دسامبر 2012 مبنی بر حضور اعضای القاعده در این کشور با انتقادات رسانه‌ای جریان 14مارس روبه رو شد.

 این گروه در واکنش به سخنان غصن، حضور القاعده در خاک لبنان را رد و اعلام کرد که این اخبار در واقع جنگ تبلیغاتی از سوی نظام حاکم سوریه و متحدان آن در لبنان است و هدف از آن، تنگ کردن عرصه بر اسلامگراها و سلفی‌هایی است که از مخالفان نظامی سوریه در شمال لبنان و بقاع و جنوب این کشور و نیز در بیروت حمایت می‌کنند. اما منابع سیاسی و امنیتی لبنان بر این باورند که تاکید غصن بر حضور القاعده در لبنان مستند به گزارش‌های اداره اطلاعات ارتش لبنان است. در همین ارتباط، «الیاس فرحات» سرتیپ بازنشسته ارتش لبنان تاکید کرد که القاعده و جبهه النصره در خاک لبنان حضور داشته و برخی گروههای مرتبط با آنان نیز در شمال این کشور فعالیت دارند.

سلسله عملیات امنیتی اخیر در لبنان، نقش تکفیری‌ها را بیش از پیش روشن کرد

 گرچه برخی در مورد حضور القاعده در لبنان بر این باورند که نقش اصلی آنان کمک به مخالفان نظامی سوریه است اما این دیدگاه حتی در بین محافل امنیتی لبنان نیز دیگر چندان طرفدار ندارد به ویژه اینکه در هفته های اخیر سلسله عملیات امنیتی در لبنان صورت گرفت که در نتیجه نقش گروهک های تکفیری و جهادی در نقاط مختلف لبنان بیش از پیش روشن شد تا جایی که گفته می شود این گروه ها آماده اجرای حملات تروریستی در خاک لبنان هستند.

 اما «عمر بکری فستق» شیخ سلفی لبنانی که در طرابلس مقیم است با رد حضور القاعده در خاک این کشور اظهار داشت: «من با این دیدگاه که هرکس که پرچم سیاه رسول الله را بالا می برد، القاعده، تروریست و تکفیری و یا موارد مشابه آن است، مخالفم و معتقدم برخی با استفاده از چنین الفاظ و نام هایی در صدد هستند افرادی را که به اتهام حمایت از مخالفان سوریه در لبنان دستگیر شده اند، توجیه کنند.

 بکری که تایید و حمایت خود را از القاعده و جبهه النصره در سوریه پنهان نمی کند، تاکید کرد: القاعده در لبنان حضور ندارد و جبهه النصره نیز در سطح سازمان یافته در این کشور فعالیت ندارد.وی در توضیح این مطلب افزود: اگر القاعده در خاک لبنان حضور داشت، من به صراحت از آن سخن گفته و اعلام می‌کردم اما آنچه در صحنه واقعی لبنان جریان دارد، عبارت است از جریان های متعدد اسلامگرا که حامی مخالفان سوریه هستند بدون اینکه با جبهه النصره ارتباطی داشته باشند.

رسانه‌های لبنانی بر حضور القاعده در لبنان صحه گذاشتند

 این در حالی است که رسانه‌های لبنانی بارها به نقش «حسان الصباغ» در سازمان القاعده اشاره کرده‌اند. الصباغ کسی است که مسئولان لبنانی در سال 2007  او را به پایه‌گذاری  یک گروهی سلفی و ارتباط با گروه «فتح الاسلام» متهم کردند، وی اکنون مسئول گروهی است که صدها مسلح در آن عضو هستند و مقر آن در طرابلس قرار دارد.

 اعضای این گروه در حملاتی که علیه منطقه علوی نشین «جبل محسن» صورت گرفت، شرکت کردندبرخی نیز الصباغ را فرمانده شماره یک جهادی های سلفی می‌دانند و برخی دیگر از او تحت عنوان سرکرده القاعده در شمال لبنان یاد می‌کنند. اما داستان القاعده در لبنان به حملات 11 سپتامبر بازمی‌گردد، در آن زمان گفته شد که یکی از عوامل این حمله، یک تبعه لبنانی به نام «زیاد الجراح» از اهالی البقاع بود.

 در آن زمان اسامه بن لادن رهبر وقت القاعده مرگ الجراح را تسلیت گفت.

 در سال 2004 نیز یک گروه که سرگرم طراحی نقشه برای منفجر کردن سفارت ایتالیا در لبنان بودند، بازداشت شدند و یکی از اعضای این گروه نیز در جریان بازجویی، درگذشت. در آن زمان، دادگاه نظامی لبنان محور کار خود را بر محاکمه تعدادی از اعضای القاعده متمرکز کرد که عامل انفجار رستوران‌های زنجیره ای آمریکا در بیروت و طرابلس بودند. در آن زمان به نیروهای حافظ صلح در لبنان حمله و چند کاتیوشا نیز به سمت اسرائیل شلیک شد و سپس گروه‌های مرتبط با القاعده مسئولیت این حملات را برعهده گرفتند.

تهدید الظواهری علیه نیروهای بین‌المللی مستقر در لبنان

 در بحبوحه این تحولات «أیمن الظواهری» در سپتامبر 2006 در یک نوار صوتی تاکید کرد: «لبنان سرزمین جهاد است نه پیروزی و صلیبی‌ها و یا همان نیروهای بین‌المللی مستقر در جنوب این کشور، هدف حمله قرار خواهند گرفت». همچنین در فوریه 2007 گروه فتح الاسلام مسئولیت حمله به «عین علق» در شمال لبنان را برعهده گرفت.

 رهبری این حمله را فردی به نام «شاکر العبسی» برعهده داشت که پس از این حمله و در پی درگیری‌های خونین با ارتش لبنان به اردوگاه «نهر البارد» در شمال لبنان گریخت. وی که با اندیشه ای برگرفته از افکار القاعده از عراق، عازم لبنان شد، تحت تاثیر خط مشی «مصعب الزرقاوی» سرکرده القاعده در عراق قرار داشت. در این میان یک کارشناس مسائل گروههای اسلامی در لبنان اظهار داشت: حضور القاعده درلبنان، محدود بوده و به تعدادی از افراد و یا گروهک‌های کوچک، محدود می‌شود.

القاعده در لبنان حامیان زیادی دارد

 وی که خواست نامش فاش نشود، در عین حال اظهار داشت: هرچند القاعده در لبنان حضور محدودی دارد اما در این کشور حامیان زیادی دارد که از نظر فکری و جهادی به آنان خط داده و آنان را هدایت می‌کند و در واقع القاعده از بین همین افراد، سربازگیری کرده و بر شمار اعضای خود می‌افزاید. این کارشناس لبنانی در مورد حضور جبهه النصره که با القاعده در ارتباط است، در خاک لبنان گفت: جنگ در سوریه و نفوذ افراد مسلح جهادی به مرزهای لبنان- سوریه و رفت وآمد آنان در نقاط مرزی دو طرف، زمینه انتقال گروههای وابسته به جبهه النصره و القاعده را به خاک لبنان فراهم کرد وی یادآور شد که برخی اعضای جبهه النصره و القاعده نیز در شمال لبنان و برخی دیگر در شهرک «عرسال» در البقاع و در اردوگاه عین الحلوه در جنوب لبنان مستقر شده‌اند.

سرکرده جبهه النصره در سوریه با الظواهری بیعت کرد

 این کارشناس لبنانی در مورد اینکه برخی سیاستمداران و اسلامگرایان در لبنان، حضور القاعده و جبهه النصره را در خاک این کشور منکر شده‌اند، تصریح کرد: جبهه النصره در سوریه در ژانویه گذشته ارتباط خود با القاعده را تکذیب کرد اما چند ماه بعد «ابومحمد الجولانی» سرکرده این جبهه از بیعت با ایمن الظواهری، رهبر القاعده خبر داد.

 در این میان، بنابر اطلاعاتی که منابع آگاه امنیتی لبنان در اختیار دارند، تروریست‌های سلفی تکفیری در این کشور در چارچوب گروه‌های زیر فعالیت دارند که عبارتند از:

 اول: گروه‌هایی که در مناطقی مستقر شده‌اند که به دلیل شرایط بین‌المللی و منطقه‌ای آن، نیروهای لبنانی وارد این مناطق نمی‌شوند.

 این مناطق عبارتند از اردوگاه پناهندگان فلسطینی و به عبارت بهتر، اردوگاه «عین الحلوه».

 این گروه‌ها، آشکارا در مناطق مزبور به ویژه در محله «التعمیر» حضور دارند.

 التعمیر از نظر اداری خارج از محدوده اردوگاه عین الحلوه به شمار می‌آید و در سال‌های اخیر گروه‌های تکفیری فلسطینی مانند «جند الشام» و فتح الاسلام و نیز گردان‌های «عبدالله عزام» و گروهان «زیاد الجراح» و چند گروه کم اهمیت‌تر دیگر در آن مستقر شدند.

در پی بروز بحران در سوریه، تکفیری‌ها در آن سر برآوردند

اما در پی بروز بحران در سوریه تکفیری‌ها در قالب گروه‌های موسوم به «گروه های پنج» قد علم کردند به این ترتیب که هر یک از آنان یک رهبر مستقل دارند و اطلاعات موجود در مورد آنان حاکی از این است که اعضای این پنج گروه بین 200 تا 250 نفر بوده و تابعیت بیشتر آنان فلسطینی، برخی  کشورهای عربی خلیج فارس، مصر و مغربی است.

 دوم: گروههای تکفیری که ادامه گروه‌های نظامی سلفی فعال در سوریه هستند و بیشتر در شمال لبنان و به عبارت بهتر در طرابلس، «عکار»، «وادی خالد» و عرسال متمرکز شده اند.

 سوم: گروههای سلفی نظامی در لبنان که در تکاپوی تشکیل شاخه جبهه النصره در لبنان هستند و از القاعده دستور می‌گیرند.

 مهمترین گروه‌های مزبور در عکار متمرکز شده و رهبری آن را شخصی معروف به «ابوثائر» در اختیار دارد.

 به این گروه باید سایر گروه‌های که حدود 200 نفر در آن عضو هستند، اضافه کرد. سرشناس‌ترین رهبران سوری این گروهها عبارتند از:

 «فرید سامح»،«أحمدالأسعد»، «حسن إسماعیل الریش» و«محمد الأبرش» به اضافه یک تبعه اردنی به نام «اسماعیل خلیل».

 اما ماموریت این گروهها انتقال سلاح به داخل خاک سوریه به منظور کمک به جبهه النصره و آمادگی برای تسلط بر مراکز مرزی لبنان با سوریه یعنی «القبیعة»، «العریضة» و «العبودیّة» در فرصتی مناسب است.

 چهارم: گروه «حسام عبدالله الصباغ» که مهم‌ترین گروه نظامی سلفی مستقر در لبنان به شمار می‌آید و در طرابلس مستقر بوده و با مخالفان سلفی در سوریه در ارتباط است.

 این گروه متشکل از 300 جهادی با تابعیت سوری و غیر سوری از جمله عرب و آفریقایی و چچنی است.

 «باسم سعید الضاوی»، «شادی المولوی» و«کمال البستانی» از جمله اعضای این گروه هستند و از بین این افراد، المولوی به دست نیروهای امنیتی لبنان و به اتهام ارتباط با القاعده دستگیر شد اما میانجیگری سیاسی برخی محافل لبنانی در نهایت منجر به آزادی وی شد.

 پنجم: گروهی که رهبری آن را یک شیخ سلفی به نام شیخ «الحاج» برعهده دارد.

 وی که روابط نزدیکی با شیوخ سلفی و وهابی سعودی و همچنین تعدادی از سلفی های سوری دارد، فردی بسیار افراطی بوده و امکانات مالی زیادی را در اختیار دارد و با بیان اینکه فرمانده ارتش لبنان، مسیحی است آن را کافر می‌داند.

 50 نفر در این گروه عضو هستند اما تعداد آنان رو به افزایش است.

 ششم: گروههای موسوم به «عرسال» که یک شهرک مرزی در شمال لبنان است.

 گروه سلفی افراطی «حسن درغام» از سرشناس‌ترین گروههای عرسال بوده و از نظر فقهی دنباله رو شیخ «مصطفی الحجیری» هستند.

 300 نفر در این گروه عضو هستند که در کوهستان‌های مرزی لبنان با سوریه مستقر بوده و به اعضای جبهه النصره کمک می‌کنند.

 در همین منطقه یک گروه دیگر در شهرک القاع نزدیک به خاک سوریه حضور دارند و با وجود اینکه مرکز استقرار آنان در این شهرک است اما سرکرده آنان یک سوری به نام «محمد خالد حجازی» است.

آغاز فعالیت هسته‌های پنهان تکفیری‌ها در لبنان

 هفتم: یکی دیگر از گروههای سلفی تکفیری مسلح که در لبنان فعالت دارند، گروههایی موسوم به هسته‌های پنهان هستند که فعالیت خود را در لبنان با انفجارهای متعدد آغاز کردند که نمونه آن انفجار «بئرالعبد» در نهم ژوئیه گذشته و انفجار اخیر در ضاحیه جنوبی و نیز حملات دیگر به مناطق مختلف لبنان است.

 اخیرا نیز یک باب منزل مسکونی درشهرک «داریا» لبنان در منطقه «الخروب» شناسایی شد که به ذخیره بسته‌های انفجاری و آماده‌سازی آن برای کار گذاشتن آن در مناطق مختلف و سپس هدف قرار دادن مواضع متعدد، اختصاص داشت.

انتهای پیام/ ز.ح
ارسال نظرات
نظرات حاوی عبارات توهین آمیز منتشر نخواهد شد
نام:
ایمیل:
* نظر: