SHIA-NEWS.COM شیعه نیوز:
به گزارش «شیعه نیوز» به نقل از فارس، هفتمین انتخابات ریاست جمهوری، جمهوری آذربایجان 16 اکتبر 2013 (24 مهر 1392) برگزار خواهد شد. مطابق قانون اساسی این کشور، انتخابات ریاست جمهوری هر، 5 سال یک بار برگزار می شود.انتخابات پیشین در سال 2008 برگزار شد و «الهام علی اف» از حزب آذربایجان نو با اختلاف رای زیادی نسبت به سایر نامزدها (3232259رای) به پیروزی رسید.
در سال 2010 این حزب در انتخابات پارلمان جمهوری آذربایجان موفق به کسب 72 کرسی شد. «الهام حیدر اوغلو علیاف» رئیس جمهور فعلی آذربایجان فرزند حیدر علیاف، رئیس جمهور پیشین آذربایجان است و از تاریخ 31 اکتبر 2003 قدرت را در دست گرفت. علیاف دکترای تاریخ دارد و در دانشگاه دولتی مسکو در رشتهٔ روابط بینالملل هم تحصیل کرده است.
پیش از وی و از زمان استقلال این جمهوری به ترتیب «محمدامین رسولزاده» که حزب مساوات را (که از 1329 تشکیل شد و از 1336 تا 1338 در آذربایجان قفقاز به قدرت رسید) پایه گذاری کرد و از مبلغان اصلی پانترکیسم به شمار میآمد. ،«ایاز مطلباف» بین سال های 1991-1992، «ابوالفضل ایلچیبیگ» بین سال های 1992-1993 و «حیدر علیاف» بین سال های 1993-1998 و 1998-2003 رئیس جمهور بوده اند.
«الهام علی اف»، «عیسی قنبر»، «فاضل مصطفی»، «حافظ حاجی یئو» و «ایلقار ممدف» به عنوان نامزدهای انتخابات اکتبر امسال معرفی شده اند که قصد دارند برای گرفتن سکوی هدایت کشور برای 5 سال آینده با هم رقابت کنند. هر چند باید گفت که از بین 5 نامزد معرفی شده، الهام علی اف اصلی ترین رقیب برای 4 نامزد دیگر خواهد بود.
با توجه به در پیش بودن انتخابات در این کشور، در زیر نگاهی داریم به شرایط نامزدها، رای دهندگان و انتخابات که از سوی « مدیا فروم» منتشر شده است: بر اساس قانون اساسی جمهوری آذربایجان شرایط لازم برای ثبت نام انتخابات ریاست جمهوری به قرار زیر است:
*شرایط لازم برای ثبت نام نامزدها
1- بالای 35 سال 2- زندگی و اقامت مداوم در کشور بیش از 10 سال 3- داشتن شرایط عمومی مشارکت در انتخابات 4- نداشتن محکومیت به خاطر جرایم سنگین 5- نداشتن تعهد در قبال سایر کشورها 6- دارای تحصیلات عالی 7- نداشتن شهروندی و تابعیت دوگانه
هر شهروندی این ویژگیها و شرایط را دارا باشد می تواند به عنوان نامزد ریاست جمهوری ثبت نام کند.
*مراحل ثبت نام و چگونگی آن
نامزدی اشخاص دارای صلاحیت و ویژگیهای ذکرشده قانونی برای ریاست جمهوری را، احزاب سیاسی و یا بلوکها و ائتلافهای سیاسی ارائه و مطرح میکنند. هر شهروند یا شهروندانی که ویژگیهای ذکر شده را دارا باشند می توانند حداقل با امضای 100 نفر گروه ابتکار ایجاد کرده و نامزدی شان را ارائه کنند. نامزدی برای ریاست جمهوری بعد از تصمیم رسمی در هر یک از روشهای بالا (حزب سیاسی- ائتلاف سیاسی و یا گروه ابتکار)، مطرح میشود.
در واقع، نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری باید توسط احزاب یا ائتلاف سیاسی معرفی شوند . اگر شخصی عضو حزب یا ائتلاف سیاسی نیست می تواند گروه ابتکار تشکیل دهد و خود را به عنوان نامزد آن گروه معرفی کند. همچنین هر نامزد باید حداقل 40 هزار امضاء از رای دهندگان جمع آوری کند. هر رای دهنده فقط در حمایت از یک نامزد می تواند امضاء دهد. بر اساس آئین نامه انتخاباتی آذربایجان، نامزد ثبت نام کننده در انتخابات، علاوه بر توضیحات لازم و اطلاعات کافی در مورد شهروندی خود (اقامت و تابعیت و...) باید عدم تعهد خود در قبال کشورهای خارجی را نیز اعلام کند.
برای ثبت رسمی نامزدی مطرح شده، باید احزاب و یا بلوکهای سیاسی نمایندگان و اشخاص دارای صلاحیت خود را ( نماینده کاندیدای ثبت نامی) حداقل 30 نفر و حداکثر 50 نفر به کمیسیون مرکزی انتخابات معرفی کنند. باید میزان درآمد و منابع درآمد نامزد مشخص شود، ارائه صورتحساب مالیاتی و گردش حساب مالی نامزد ( هزینه ها و مبالغ خرج شده برای جمع آوری امضاء باید در صورتحساب مشخص شود.) کمیسیون مرکزی انتخابات بعد از دریافت تمامی اسناد و مدارک و گذراندن مراحل ثبت نامی نامزدها، باید ظرف 7 روز ثبت و یا عدم ثبت رسمی نامزدی اشخاص به اصطلاح کاندیداها را رسماً اعلام کند.
*اعتراض مخالفان به ترکیب کمیسیون مرکزی انتخابات
کمیسیون مرکزی انتخابات مرکب از 15 عضو است که 5 عضو را دولت ، 5 عضو را مخالفان (عمدتا از احزاب مساوات و جبهه خلق ) و 5 عضو نیز بیطرف هستند که کمیسیون مرکزی انتخابات آنها را مشخص می کند، اما مخالفان میگویند 5 بی طرف عملا طرفدار دولت هستند و چون تصمیمات با اکثریت اتخاذ می شود، عملا تصمیمات به نفع دولت می شود. تاکنون بارها مخالفان درخواست تغییر ترکیب کمیسیون مرکزی را مطرح کردند.
*4 میلیون و 986 هزار و 296 نفر واجد رای دادن هستند
رای دهندگان باید بالای 18 سال و تابعیت جمهوری آذربایجان باشند. با در نظر گرفتن این موضوع کمیسیون مرکزی انتخابات جمهوری آذربایجان تعداد واجدین شرایط رای دادن در انتخابات ریاست جمهوری سال جاری این کشور را 4 میلیون و 986 هزار و 296 نفر اعلام کرده است .
انتهای پیام/ ز.ح