SHIA-NEWS.COM شیعه نیوز:
به گزارش «شیعه نیوز»، این تصمیم ظاهرا و در نگاه اول چندان اهمیتی ندارد اما در واقع به همه آن بحث و جدل هایی که در چند ماه گذشته در این مورد که چه کسی بعد از مرگ ملک عبدالله 90 ساله و ولیعهد 77 ساله او یعنی شاهزاده سلمان بر تخت پادشاهی عربستان سعودی تکیه خواهد زد پایان داد. و از آن جایی که در سال های اخیر معمولا پست معاون دوم نخست وزیر برای ولیعهد آینده در نظر گرفته می شود این احتمال بسیار قوی وجود دارد که مکرین امورات آینده عربستان را در اختیار گیرد.
شاهزاده مکرین که متولد سال 1943 است تا به امروز تنها به عنوان رییس سرویس اطلاعات خارجی عربستان بین سال های 2005 تا 2012 شناخته می شد اما وی در واقع یکی از نزدیکترین متحدان پادشاه سعودی به شمار می آید اما انتصاب مکرین به معاونت نخست وزیر از این رو شگفت انگیز بود زیرا تا همین چندی پیش کمتر کسی احتمال می داد که وی اصولا کاندیدای ولیعهدی باشد. مکرین کوچکترین فرزند ابن سعود بنیان گذار پادشاه سعودی به حساب می آید و جالب آن که با هفتاد سال سن حتی از برخی نوادگان مهم ابن سعود نیز کوچک تر است یعنی همان کسانی که به عنوان نسل دوم امیدهای زیادی برای نشستن بر تخت پادشاه داشتند.
در عین حال تا مدت ها احتمال می رفت که یکی از نمایندگان به اصطلاح "سدیری ها" یا یکی از پسران این گروه برنده این رقابت باشد. سدیری ها در واقع گروهی از پسران تنی ابن سعود هستند که زمانی از نفوذ بالایی در میان دیگر پسران وی برخوردار بودند اما با مرگ مهم ترین چهره های این جمع یعنی شاه فهد در سال 2005، شاهزاده سلطان وزیر سابق کشور در سال 2011 و شاهزاده نایف وزیر سابق کشور در سال 2012 ، این گروه از پسران و نوادگان ابن سعود نیز در واقع تا اندازه زیادی نفوذ خود را از دست دادند.
با این وجود حتی با نامزدی غیر رسمی شاهزاده مکرین برای پست ولیعهدی نیز باز هم مشکل اصلی جانشینی پادشاه در عربستان سعودی حل نمی شود زیرا معلوم نیست که کدامیک از نوادگان این خانواده باید در آینده ولیعهد مکرین شود. از سال 1953 معمولا به این صورت بود که بزرگترین و تواناترین پسر ابن سعود جانشین برادر درگذشته اش شود.
اما این روند از سال 1990 مسیری دیگر به خود گرفت و منجر به این شد که همه پست های کلیدی عرصه سیاسی عربستان در اختیار پیرمردانی بیمار باشد و در سال های 2011 و 2012 در عرض چند ماه دو ولیعهد عربستان از دنیا رفتند. اگرچه که ملک عبدالله از سال 2007 کمیسیونی را تشکیل داده است که در صورت فوت یا عدم توانایی پادشاه و ولیعهد در انجام وظایف خود، وظیفه تعیین جانشینان آنان را دارد اما هنوز هم مشخص نیست که آیا این کمیسیون اصولا نقشی در میدان عمل و عرصه سیاسی این کشور ایفا می کند یا نه.
در ماه های گذشته نیز بر نگرانی های بسیاری از سعودی ها افزوده شده است زیرا ظاهرا وضعیت سلامت پادشاه روز به روز بدتر می شود و برپایه برخی شایعات موجود وضعیت سلامتی ولیعهد این کشور نیز چندان خوب نیست. با این حال اگرچه که با انتصاب مکرین به معاونت نخست وزیر مشکل جانشینی پادشاه برای مدتی حل شده است اما همچنان این پرسش باقی است که در صورت مرگ وی چه کسی می تواند جانشین مکرین شود.
ابن سعود بیش از چهل پسر داشت و هر کدام از آنان نیز پسران زیادی دارد، پسرانی که در سال های اخیر مناصب مهمی را در اختیار گرفته اند. از جمله این افراد می توان از "محمد بن نایف" ( متولد 1959) یاد کرد که این سمت را در سال 2012 و پس از مرگ پدرش به ارث برد و به یکی از مهم ترین سیاستمداران عربستان بدل شد. شاهزاده "متعب" ( متولد 1953) نیز پسر پادشاه فعلی است که فرماندهی گارد ملی را بر عهده دارد و به عنوان نفر سوم می توان از "خالد بن سلطان" (متولد 1949) معاون وزیر دفاع عربستان یاد کرد.
کارشناسان انتظار داشتند که یکی از این سه نفر به عنوان جانشین آینده پادشاه معرفی شود اما با انتصاب مکرین در واقع شانس پسران پادشاه سابق یعنی ملک فیصل از بین رفت و بسیاری از نوادگان آل سعود نیز امید خود را از دست دادند. البته بسیاری از این نوادگان پیرتر و بیمارتر از آن هستند که مدعیانی جدی برای تاج و تخت محسوب شوند.
از آن جایی که روند انتخاب پادشاه در میان الیت سیاسی عربستان سعودی کاملا غیرشفاف است ، معلوم نیست که آیا اصولا آمادگی برای انتقال قدرت به نسل بعدی این خانواده وجود دارد یا نه. و اگر چه که نگرانی های شاهزادگان بانفوذ این خانواده بود که پادشاه را وادار به تشکیل کمیسیون انتخاب کرد اما تاریخ عربستان سعودی شاهد مناقشات بی شماری بر سر جانشینی پادشاه بوده است. و امروزه نیز این نگرانی در میان حاکمان ریاض وجود دارد که چه بسا رقابت ها در میان جناح های مختلف این خانواده روندی صعودی بگیرد و مناقشه در میان نوادگان مدعی تاج و تخت کاملا علنی شود.
با وجود این که انتخاب مکرین نیز مانند دیگر تصمیم های حکومت سعودی در سال 2012 تا اندازه ای نشان از نوعی جوان گرایی در میان الیت سیاسی این کشور دارد اما این پرسش نیز وجود دارد که آیا رهبری این کشور برای رویارویی با مشکلات مهم داخلی و خارجی در سال های آینده از توانایی لازم برخوردار خواهد بود یا خیر. زیرا روند کند تصمیم گیری ها در ریاض تنها به دلیل سن بالای حاکمان نیست بلکه بیش از آن به دلیل عدم تفاهم در میان شاهزادگان بانفوذ این کشور است. از قرار معلوم مکرین تنها گزینه مورد قبول همه جناح های خانواده آل سعود بوده است اما تصمیم دشوارتر یعنی انتخاب جانشین مکرین از میان نوادگان خانواده به آینده موکول شده است.
عربستان سعودی به عنوان یکی از کشورهای مهم خاورمیانه اما مشکلات مهم تری را نیز در پیش روی خود دارد. جمعیت جوان و شیعه شرق این کشور به شدت از تبعیض های موجود ناراضی است و این نارضایتی را فریاد می کشد. کشور کوچک و همسایه یعنی بحرین نیز که حاکمان آن از جمله مهم ترین متحدان آل سعود به حساب می آیند هنوز هیچ توفیقی در خاموش کردن اکثریت شیعه خود نداشته است و چه بسا این ناآرامی ها به عربستان سعودی نیز سرایت کند.کارشناسان بر این باورند که عربستان برای غلبه بر این مشکلات باید از یک رهبری توانا و مصمم برخوردار باشد و به همین خاطر فردی مانند مکرین این توانایی را ندارد که الیت سیاسی عربستان را در این راه هدایت کرده و به آن انسجام دهد.
منبع: شفقنا به نقل از دی تسایت
انتهای خبر/ ز.ح