۰

توصیه مؤکد امیر المومنین علی(علیه السلام) به نظم

نظم همردیف ارزش‏های والای اسلامی و راز و رمز کامیابی انسان‏های بزرگ و راه غلبه بر سختی‎ها و یافتن کاستی‎هاست. انسان باید در زندگی فرصت‏های نیک را غنیمت بشمارد و به درستی از این فرصت‏های گرانبها استفاده کند که مبادا روزی دچار آه و افسوس شود.
کد خبر: ۴۹۶۳۳
۱۳:۴۳ - ۰۴ دی ۱۳۹۱
SHIA-NEWS.COM شیعه نیوز:

به گزارش«شیعه نیوز»، "اوصیکم بتقوی الله و نظم امرکم". در این بیان بلیغ امیر المومنین علی(علیه السلام) این گوهر ارزشمند را همردیف دیگر ارزش‎های والای اسلامی قرار داده و نظم را در ردیف «تقوا» که از والاترین ارزش‏های اسلامی است و وفای به آن گوشزد گردیده است و این کلام رساترین جمله در بیان ارزش نظم و انضباط است. (نهج البلاغه فیض الاسلام نامه 47 ص 977).

در مسیر تکامل و برای رسیدن به کمال آدمی باید در پرتو عقل از کوتاه‏ترین راه بهره جوید تا به اهداف والای خویش برسد در این مسیر یکی از راه‏ها که کوتاه‏ترین و بی‏خطرترین راه است به نظم و انضباط می‏‎توان اشاره کرد زیرا نظم همردیف ارزش‏های والای اسلامی و راز و رمز کامیابی انسان‏های بزرگ و راه غلبه بر سختی‎ها و یافتن کاستی‎هاست و عامل تأمین نیازهای مادی و معنوی و دست‏یابی سریع به اهداف و صرفه‏جویی در وقت و استفاده بهینه از این گوهر طلایی ومحکم کاری و استحکام عمل و مراعات حقوق انسان‏هاست. انسان منظم و منضبط زودتر به هدف می‎رسد و از نشاط و تحرک بیشتر برخوردار است و خود می‎تواند الگوی نمونه‏ای برای دیگران در برنامه‏ریزی و پیشرفت کار باشد انسان منضبط آینده‏نگر و دوراندیش است.

استحکام در کار

درخت نظم و انضباط یکی از میوه‏های لذیذش محکم کاری و استحکام در کار است کسی که منضبط و منظم است کارهایش را به گونه‏ای که استوار و پایدار باشد انجام می‎دهد چنین فردی از سستی و سهل انگاری در امور بیزار است.

پیامبر اسلام(صلی الله علیه واله) در سخنی نورانی می‏فرماید: بدرستی که خداوند دوست دارد وقتی یکی از شما کاری را انجام می‎دهد آن را محکم و استوار کند.

احترام به حق و حقوق دیگران

از دیگر فواید نظم و انضباط احترام به حقوق دیگران است در پرتو نظم است که حقوق افراد مراعات می‎شود انسان منضبط هرگز به خودش اجازه نمی‎دهد که حق و حقوق دیگران را پایمال سازد و به حقوق خود و دیگران ارج می‏نهد و در این باره با دقت فراوان به همه امور می‎نگرد که مبادا حقی از کسی ضایع شود و اسلام ارزش بسیاری بر نظم در امور می‎دهد و همگان را به رعایت آن دعوت و ترغیب می‎کند.

استفاده بهینه از فرصت‏ها

وقت از طلاها هم با ارزش‏تر است و فرصت‎ها چون ابر بهاری در آسمان عمر آدمی ظاهر می‎گردند و به سرعت می‎گذرند و قابل بازگشت نیستند آن کس که از این فرصت‏ها استفاده نکند جز افسوس بهره‏ای نخواهد داشت.

پیامبر گرامی اسلام(صلی الله علیه واله) درباره استفاده از فرصت‏ها می‎فرماید: آن کس که به رویش در خیری گشوده شد، غنیمت بشمارد و از فرصت استفاده کند، زیرا نمی‏داند چه وقت آن در به رویش بسته می‏شود.

انسان باید در زندگی فرصت‏های نیک را غنیمت بشمارد و به درستی از این فرصت‏های گرانبها استفاده کند که مبادا روزی دچار آه و افسوس شود که غیر ممکن خواهد بود و آدمی باید خود را از کارهای بیهوده نهی کند. اگر این کار را نکند برای او زیان‏آور خواهد بودو تباه کردن فرصت‏ها و روی آوردن به کارهای بیهوده، او را در گروه زیانکاران قرار می‎دهد.

در آیه نخست سوره عصر می‏خوانیم «والعصر » سوگند به زمان یکی از معانی زمان، همان وقت است وقت و زمان چنان ارزش دارد که خداوند بدان سوگند می‏خورد. در آیه 79 سوره مومن می‏خوانیم«و خسرنا هنا لک المبطلون»در روز قیامت، اهل باطل، زیان خواهند کرد.

در آیه 58 سوره زمر می‏خوانیم: باید ترسید از آن روز [قیامت یا مرگ] که انسان گوید: افسوس بر من از کوتاهی‏هایی که در اطاعت از فرمان خدا کردم!».

این آیات و آیات دیگر مانند آن از نعمت عمر و وقت سخن می‎گویند شایسته است که با سپاس عملی از این نعمت بزرگ، قدر آن را باید بدانیم بدان ارج نهیم.

وقت گوهر گران بهایی است که ارزشمندتر از آن چیزی نیست بنابراین آن را بیاد شناخت و از هرچه موجب اتلاف وقت می‎شود مانند سرگرمی‏های بیهوده، پرداختن به امور بی فایده، همنشینی با دوستان ناباب، بی نظمی در کار و امور دیگر و ... خودداری کرد.ارزش وقت و عمر آدمی بسیار بالاتر از طلا است که باید از آن به درستی و بجا استفاده کرد.

انتهای خبر/ ز.ح
ارسال نظرات
نظرات حاوی عبارات توهین آمیز منتشر نخواهد شد
نام:
ایمیل:
* نظر: