۰

کنترل کم خونی با تغذیه ای سالم

کم خونی، اختلال خونی شایعی است که در آن گلبول های قرمز سالم، به تعداد کافی برای حمل اکسیژن به بافت های بدن وجود ندارند و در نتیجه حاصل آن بروز احساس خستگی در بدن است. کم خونی انواع گوناگونی دارد که هر یک علت خاص خود را دارند. کم خونی می‌تواند موقتی و یا طولانی مدت بوده و از فرم های خفیف تا شدید را شامل شود. خطر ایجاد کم خونی بخصوص کم خونی فقر آهن در زنان، نوزادان نارس و کمتر از 2500 گرم، کودکانی که با شیر مادر تغذیه نمی شوند و کسانی که بیماری های مزمن دارند، بیشتر است.
کد خبر: ۴۸۵۶۰
۱۴:۲۴ - ۲۰ آذر ۱۳۹۱
SHIA-NEWS.COM شیعه نیوز:

به گزارش«شیعه نیوز» کتایون باقری کارشناس تغذیه و رژیم درمانی در این زمینه به شفقنا گفت: گروهی از ویتامین ها و املاح موجود در مواد غذایی سبب پیشگیری از ابتلا به کم خونی می شوند. از جمله این ویتامین ها و املاح  می توان به ویتامین B6، B12، اسید فولیک و آهن اشاره کرد.

ویتامین های B12و B6  و اسید فولیک نقش مهمی در ساخت ماده حمل کننده اکسیژن خون یا همو گلوبین و خون سازی دارند. چون گیاهان قادر به ساختن ویتامین ها ی B12 و B6 نیستند، این ویتامین ها فقط  در خوراکی هایی با منشا حیوانی وجود دارند. از منابع غذایی غنی از ویتامین های B12 و B6  و اسید فولیک می توان به جگر، گوشت، ماهی، شیر، پنیر، عدس، اسفناج اشاره کرد.

کمبود اسید فولیک در مادران باردار موجب ناهنجاری های عصبی و لب شکری در جنین می شود. به همین دلیل پزشکان توصیه می کنند، حد اقل 3 ماه قبل از بارداری و در طول دوران بارداری خانم ها از مکمل های اسید فولیک استفاده نمایند. با توجه به حساس بودن این ویتامین ها به حرارت های بالا توصیه می شود از حرارت دادن به مدت طولانی و بیرون ریختن آبی که در پخت به کار می رود خودداری شود.

همانطور که اشاره شد آهن نیز از جمله املاح مورد نیاز بدن به منظورساختن گلبول های قرمز و پیشگیری از کم خونی است. در دوران بارداری به علت رشد جفت، جنین و افزایش حجم خون مادر نیاز به آهن افزایش می یابد. بارداری های مکرر به خصوص با فاصله کم موجب تخلیه ذخایر آهن بدن مادر می شود و امکان شیوع کم خونی فقر آهن را در او افزایش می دهد.

نوجوانان به علت جهش رشد به آهن بیشتری نیاز دارند. همچنین دختران نوجوان بیشتر در معرض خطر کم خونی ناشی از فقر آهن قرار دارند. از جمله علایم کم خونی فقر آهن می توان به رنگ پریدگی زبان، مخاط داخل  دهان و پلک چشم، خستگی زودرس، سیاهی رفتن چشم و بی تفاوتی، بی اشتهایی، سردرد و سر گیجه، خواب رفتن و سوزن سوزن شدن دست ها و پاها اشاره کرد که در مراحل پیشرفته کم خونی، تنگی نفس همراه با تپش قلب و تورم قوزک پا نیز مشاهده می شود.

منابع غذایی آهن شامل جگر، گوشت قرمز، گوشت مرغ و ماهی است. مصرف گوجه فرنگی، فلفل دلمه ای و مرکبات همراه یا بعد از غذا جذب آهن را افزایش می دهد. حبوبات مانند عدس و لوبیا هم دارای آهن با جذب پایین هستند. لذا کارشناسان تغذیه توصیه می کنند به منظور افزایش جذب آهن موجود در حبوبات کمی گوشت به این مواد اضافه شود. مانند مصرف عدس پلو با گوشت و یا که این غذا ها با سالاد به همراه نارنج و یا لیمو ترش تازه مصرف شوند. همچنین استفاده از حبوبات جوانه زده جذب آهن را توسط بدن دو برابر بالا می برد.

مصرف چای یک ساعت قبل و 2 ساعت بعد از غذا مانع از جذب آهن می شود. بنابراین به خانم ها توصیه می شود از مصرف چای در این دوره زمانی خودداری کنند.

انتهای خبر/ ز.ح
ارسال نظرات
نظرات حاوی عبارات توهین آمیز منتشر نخواهد شد
نام:
ایمیل:
* نظر: