به گزارش «شیعه
نیوز»به نقل از تابناک؛ محمدعلی اسفنانی درباره آخرین وضعیت قانون مجازات اسلامی گفت: این قانون قبل از ابلاغ از سوی رئیس جمهور به خاطر ایرادات شورای نگهبان به مجلس بازگردانده شد. پس از بررسی ایرادات شورای نگهبان در کمیسیون قضائی مجلس قرار شد این قانون دوباره به کمیته تخصصی برود تا با رفع ایرادات ، دوباره به شورای نگهبان فرستاده شود.
وی افزود: رفع ایرادات این قانون از الویت های کمیسیون قضائی مجلس است و تلاش می کنیم به زودی این قانون تصویب نهائی و ابلاغ شود.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد، این قانون دارای تغییراتی نسبت به قانون قبلی است و از دربرگیری بیشتری نسبت به قانون قبلی برخوردار است.
قانون جدید مجازات اسلامی در پنج باب، کلیات، حدود، قصاص، دیات و مجازاتهای تعزیری و بازدارنده تنظیم شده که در باب کلیات، اصول کلی قابل اعمال در ابواب دیگر شامل تعاریف و قلمرو اعمال مجازات، مبنای مسئولیت کیفری و شخصی بودن مجازات، تقسیم بندی جرایم و مجازاتها بر اساس مبانی اسلامی، حدود مسوولیت کیفری و موانع آن، جهات تخفیف مجازات و شرایط آزادی مشروط، تعویق، تعلیق و زوال محکومیت کیفری مورد توجه قرار گرفته است.
یکی از مهمترین تغییرات قانون، حذف مجازات سنگسار است. البته طی چند سال گذشته، این مجازات اجرا نمی شد و قضات سعی می کردند از مجازات های جایگزین استفاده کنند.در قانون جدید که قرار است به صورت آزمایشی اجرا شود هیچ اشاره ای به حکم رجم یا سنگسار نشده است.
تغییر مهم دیگری که در این قانون روی داده،مربوط به حدود و قصاص افراد زیر 18 سال است. موضوعی که طی سال های اخیر یکی از مباحث بحث برانگیز در حوزه قضا بود. با تصویب این لایحه و اجرای آن چنانچه در کمال عقل و رشد افراد زیر 18 سال شبهه ای ایجاد شود حدود و قصاص برای آنها اجرا نمی شود. همچنین بر اساس این مصوبه، مجازات های تعزیری برای افراد زیر 18 سال با افراد بالای 18 سال متفاوت است. همچنین دیگر افراد زیر 18 سال به زندان محکوم نشده و به مراکز تربیتی همچون کانون اصلاح و تربیت منتقل می شوند.
اما رئیس کمیسیون قضایی وحقوقی مجلس گفت: اگرچه حکم رجم یا سنگسار در لایحه مجازات اسلامی نیامده است اما این به معنای حذف آن نیست.
اللهیار ملکشاهی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا با تاکید بر اینکه احکام شرعی قابل حذف شدن نیست، گفت: در قانون اساسی آمده، هر جایی که قانون ساکت است قضات میتوانند به مبانی شرعی مسلم مراجعه کنند و سنگسار نیز از جمله آنها است.
وی خاطرنشان کرد: چون مبانی فقهی مبحث سنگسار مشخص است، قضات میتوانند به آن مراجعه کنند و مشکلی در این زمینه وجود ندارد.
ملکشاهی با اشاره به اینکه در لایحه قانون مجازات اسلامی موضوع سنگسار نیامده است، افزود: با این وجود در لایحه مجازات اسلامی آمده، هر جایی که قانون ساکت است میتوان به مبانی فقهی مراجعه کرد، بنابراین این دیگر سکوت نیست.
رئیس کمیسیون قضایی وحقوقی مجلس تاكیدكرد: یعنی به صراحت آمده است هرجایی که قانونی تصویب نشده، میشود به مبانی فقهی مراجعه کرد به طوری که هم قانون اساسی وهم لایحه مجازات اسلامی این را میگوید.
به گفته وی اگرچه حکم رجم یا سنگسار در لایحه مجازات اسلامی نیامده است اما این بدان معنا نیست که دیگر مجازات رجم یا سنگسارنداریم، زیرا میتوان به مبانی فقهی مراجعه کرد.
ملکشاهی با اشاره به ایرادات شورای نگهبان نسبت به لایحه مجازات اسلامی گفت: شورای نگهبان حدود ۵۰ ایراد شرعی از این لایحه گرفته است که هفته آینده رفع نواقص لایحه مجازات اسلامی و تامین نظرات شورای نگهبان در دستور کار مجلس قرار خواهد گرفت.
کجاست نابود کننده بد عت ها
به امید ظهور