۰

سایه سنگین نایف و فرزندان او بر عربستان

شاهزاده نایف که از حمایت شدید وهابی ها و غرب به ویژه آمریکا برخوردار است سایه سنگینی را بر جامعه عربستان خواهد انداخت اما مردم عربستان که خواستار اصلاحات فوری هستند چالش هایی جدی را پیش روی او خواهند گذاشت.
کد خبر: ۲۷۵۱۳
۲۲:۰۴ - ۰۸ آبان ۱۳۹۰
SHIA-NEWS.COM شیعه نیوز:

به گزارش «شیعه نیوز» به نقل از شبستان، مرگ شاهزاده سلطان بن عبدالعزیز، ولیعهد سابق عربستان نمی توانست در زمانی بهتر از زمان کنونی که همه توجه ها معطوف به مرگ معمر قذافی، دیکتاتور لیبی است اتفاق بیفتد.

ملک عبدالله پادشاه عربستان فرصت این را داشت تا به دور از تمرکز و توجه عمیق رسانه ها به این مساله شاهزاده نایف بن عبدالعزیز را به جانشینی ولیعهد سابق برگزیند.

نایف در سال 2009 میلادی به عنوان جانشین دوم ملک عبدالله و معاونت نخست وزیری عربستان برگزیده شد وی همچنین از سال 1975 میلادی تا کنون وزیر کشور عربستان بوده است.

اما آنچه در مورد شاهزاده نایف بسیار دارای اهمیت است این است که وی دارای روابطی بسیار نزدیک با وهابی های عربستان و همچنین یکی از مخالفان سرسخت ایران که جمعیت آن را شیعیان تشکیل می دهند می باشد.

تقابل آشکار شاهزاده نایف با شیعیان عربستان و کشورهای دیگر او را به مهره ای مهم و مطلوب برای آمریکا تبدیل کرده است.

انتخاب نایف 78 ساله که از حمایت های وهابی ها و آمریکا برخوردار است و از سوی دیگر به لحاظ جسمی دارای سلامتی کامل نیست نشان می دهد که عربستان قصد ندارد سیاست های انتقال وراثتی قدرت را کنار گذاشته و اجازه دهد تا قدرت به نسل بعدی این کشور که در خاندان آل سعود نیستند انتقال پیدا کند.

ملک عبدالله در سال 2006 میلادی یک شورای بیعت تشکیل داد که شامل 34 نفر از اعضای خاندان حاکم بر عربستان بود.

این شورا شامل 15 برادر ملک عبدالله و 15 نوه بنیانگذار پادشاهی عربستان یعنی شاه عبدالعزیز (پدر عبدالله، سلطان و نایف) است و تنها افرادی می توانند در راس هرم قدرت در عربستان قرار بگیرند که عضو این شورا باشند.

اما مساله دیگری که اکنون در عربستان دارای اهمیت است این است که چه کسی به جای سلطان بن عبدالعزیز وزیر دفاع عربستان خواهد شد؟

در طول 50 سال گذشته عربستان سعودی دارای پنج پادشاه اما تنها یک وزیر دفاع یعنی همان ولیعهد سابق عربستان بوده است.

این پست دارای اهمیت بسیار زیادی نه تنها برای عربستان بلکه برای آمریکاست که به شدت متکی به ریاض برای همکاری نظامی در منطقه خلیج فارس می باشد.

عربستان حدود 34 میلیارد دلار را در زمان سلطان بن عبدالعزیز برای خرید سلاحها و تجهیزات آمریکایی صرف کرده تا نیروی نظامی خود را تقویت کند و به همین دلیل آمریکا نمی خواهد یکی از بزرگترین مصرف کنندگان تجهیزات نظامی خود را  از دست بدهد.

یکی از همکاری های اخیر آمریکا و وزارت دفاع عربستان ائتلاف آنها برای حمله به بحرین به منظور سرکوب شیعیان معترض این کشور بود.

شاهزاده سلطان بن عبدالعزیز نقش پررنگی در اعزام نیروهای امنیتی سعودی به بحرین برای مقابله با اعتراضات گسترده شیعیان این کشور داشت و به همین دلیل است که فقدان وی به شدت موجب نگرانی آمریکاست.

کشورهای غربی به ویژه آمریکا و انگلیس که دارای روابط دیرینه با عربستان هستند نقش مهمی در تعیین اینکه چه کسی در عربستان به قدرت برسد، ایفا می کنندو اکنون نیز دخالت مستقیم آنها در تعیین وزیر دفاع بعدی عربستان آشکار است.

یکی از افرادی که به پیشنهاد آمریکا و انگلیس در ردیف جانشینان سلطان بن عبدالعزیز در مقام وزیر دفاع قرارداد فرزند بزرگ او شاهزاده خالد بن سلطان است.

یکی از دلایل انتخاب این فرد قراداد 62 میلیاردی است که میان ریاض و واشنگتن برای خرید جنگنده های امریکایی چند ماه قبل از مرگ عبدالعزیز بسته شد.

این قرارداد 62 میلیون دلاری براساس خواست شاهزاده سلطان و دو پسرش خالد و بندر منعقد شد بنابراین تمایل آمریکا بر این است که یکی از این دو فرزند جایگزین پدر در وزارت دفاع شوند.

شاهزاده خالدبن سلطان 62 ساله در دانشگاه نظامی سلطنتی در بریتانیا آموزش نظامی دیده است و پس از آن تحت آموزش های بیشتر در دانشکده ستاد عمومی و مشترک ارتش آمریکا در کنزاس قرار گرفت.

وی در دومین جنگ خلیجی در اوایل دهه 1990 فرمانده نیروهای مشترک بوده و دو سال پیش نیز  فرماندهی کمپین نظامی سعودی علیه شیعیان حوثی در یمن را بر عهده گرفت که در آن بیش از یکهزار یمنی کشته شدند.

این تغییرات در نظام عربستان پس از مرگ ولیعهد سابق که در راستای سیاست های قبلی آل سعود است موجب آن می شود مردم این کشور بیش از پیش علیه آل سعود به پا خیزند زیرا آنه مانند سایر مردم جهان عرب خواستار اصلاحات فوری هستند.

اگرچه ملک عبدالله با درس گرفتن از دیکتاتورهای تونس و مصر در اوایل سال جاری دستور داده تا 130 میلیارد دلار در دهه آینده برای جوانان عربستان مصرف شود و دست به اصلاحاتی صوری زده است اما جوانان عربستان با درایت خود پی به فریبکاری آل سعود برده و اصرار به تغییر کلی ساختار و نظام پادشاهی عربستان دارند.

بنابر گزارش میدل ایست آنلاین، روی کار آمدن نایف به مردم عربستان ثابت کرده است که آل سعود قصد تغییر این نظام را ندارد بنابراین آنطور که تحلیلگران پیش بینی می کنند مردم عربستان نظام پادشاهی عربستان را با چالشی جدی مواجه می کنند .

اگرچه ممکن است ملک عبدالله به علت بیماری جسمی آنقدر عمر نکند تا آتش این قیام ها دامن وی را بگیرد اما به احتمال زیاد شاهزاده نایف که یک دیکتاتور مانند سایر دیکتاتورهای جهان عرب است با این چالش ها از پای درخواهد آمد.

ارسال نظرات
نظرات حاوی عبارات توهین آمیز منتشر نخواهد شد
نام:
ایمیل:
* نظر: