۰

چرا فرزندان حضرت موسی‌بن جعفر(علیه السلام) به ایران آمدند

امروز از جوار حرم مطهر حضرت معصومه (سلام الله علیها) اسلام به جهان عرضه می شود، به طوری‌که قم و حوزه علمیه آن به کوه دفاع مقدس فرهنگی تبدیل شده است.
کد خبر: ۲۶۵۷۹
۱۱:۴۷ - ۱۳ مهر ۱۳۹۰
SHIA-NEWS.COM شیعه نیوز:

به گزارش «شیعه نیوز» به نقل از مرکز خبر حوزه، حجت الاسلام و المسلمین صفایی بوشهری، در میزگرد علمی «بررسی فلسفه مهاجرت فرزندان موسی بن جعفر (علیه السلام) به ویژه امام رضا‌(علیه السلام) و حضرت معصومه‌(سلام الله علیها) به ایران» که در شبستان نجمه‌خاتون حرم مطهر حضرت معصومه (سلام الله علیها) برگزار شد، طی سخنانی اظهارداشت: حرکت خاندان موسی بن جعفر (علیه السلام) در راستای بیداری اسلامی بود که با هجرت فرزندان ایشان آغاز شد، این بزرگواران در هر موقعیتی که قرار می گرفتند همچون خورشیدی فروزان مشعلی برای حرکت ها و بیداری های اسلامی می شدند.

وی با اشاره به دوران زندگی امام رضا‌(علیه السلام) افزود: در آن دوران نهضت‌های اسلامی به مرکزیت مدینه که امام رضا (علیه السلام) در آنجا حضور داشتند، شروع شده بود و تعداد آنها بالغ بر 60 نهضت ذکر شده است، لذا مامون از این مسئله احساس خطر نموده و امام ‌(علیه السلام) را به مرو فراخواند، اما این‌که از میان مرو و بغداد ، مرو را برگزید این بود که می خواست کنترل بیشتری بر حرکت های سیاسی، علمی و اجتماعی این امام همام داشته باشد.

نماینده ولی فقیه در بوشهر که در حرم مطهر حضرت معصومه‌(سلام الله علیها) سخن می‌گفت، ادامه داد: امام رضا‌(علیه السلام) از این حرکت سیاسی عباسیان، یک هجرت آسمانی و تحول عظیم اسلامی ساخت، ایشان ابتدا در مدینه با خداحافظی از مرقد پیامبر (صلی الله علیه و آله) نشان دادند که این مهاجرت اجباری بوده و آخرین دیدار است، لذا در این مسیر، از هر فرصتی بهترین بهره های سیاسی و اجتماعی را بردند.

وی بیان داشت: امام رضا‌(علیه السلام) طی دوسالی که در مرو بودند، حرکت بزرگی انجام دادند؛ به طوری‌که این حرکت مکمل جریان کربلا بود و مکتب تشیع با آن جهانی شد؛ البته در این زمینه، حضرت معصومه‌(سلام الله علیها) نیز نقش فراوانی داشتند.

*درخشش قم اتفاقی نیست

حجت الاسلام والمسلمین صفایی بوشهری تصریح کرد: حضرت معصومه‌(سلام الله علیها) با آمدنشان به قم، آن‌را به پایگاه اخلاق و اجتهاد و ارائه فرهنگ اهل‌بیت‌(علیهم السلام) و کوه استوار دفاع از مکتب رسول خدا تبدیل نمودند و اگر امروز قم این چنین می درخشد یک امر اتفاقی نیست، بلکه اساس حوزه های علمیه، کریمه اهل بیت‌(سلام الله علیها) هستند.

وی تاکید کرد: امروز حوزه علمیه قم و دیگر حوزه های علمیه تشیع هرچه دارند، سرچشمه فیضش از زمزم زلال دعای کریمه اهل‌بیت‌(سلام الله علیها) است؛ قم هر چه دارد در پرتوی عنایات این بانوی بزرگوار بوده و خداوند معصومه ای از تبار کوثر آل محمد (صلی الله علیه و آله) در این شهر قرار داد که تجلی حضرت زهرا (سلام الله علیها) و تجلی بخش مکتب اهل بیت (علیهم السلام) باشد.

*قم؛ کوه دفاع مقدس فرهنگی

امام جمعه بوشهر ادامه داد: امروز از جوار حرم مطهر حضرت معصومه (سلام الله علیها) اسلام به جهان عرضه می شود، به طوری‌که قم و حوزه علمیه آن به کوه دفاع مقدس فرهنگی تبدیل شده است.

وی بیان داشت: این بانوی بزرگوار با آمدنشان به قم، ایرانیان را با عظمت و برکت اهل بیت(علیهم السلام) آشنا کردند و موجب گسترش موقوفات و خیرات مردمی شدند و تحولی در آثار هنری ایجاد و هنر را در ایران متحول ساختند.

حجت الاسلام والمسلمین صفایی بوشهری در پایان سخنان خود خاطرنشان کرد: حرکت حضرت معصومه‌(سلام الله علیها) به ایران، صرفا حرکتی عاطفی برای دیدار با برادرشان نبود، بلکه حرکتی ولایت مدارانه بود؛ آن حضرت آمدند تا از دین، ولایت و امامت دفاع کنند؛ چون در کنار امام بودن و حمایت از ایشان یک وظیفه است.

*قم به شهر آسایش معروف بود

در ادامه این میزگرد،‌ حجت الاسلام والمسلمین انصاری قمی، یکی از فضلاء و محققین و پژوهشگران حوزوی طی سخنانی اظهارداشت: قم از وقتی که اشعریون به این شهر آمدند مرکز تشیع تبدیل شد و این شهر در میان شیعیان به خاک فرج معروف شده بود، چون شیعیانی که به این شهر می رسیدند از اذیت و آزار عباسیان و حاکمان جور به دور بودند و گویا به فرج و آسایش می رسیدند.

وی یادآور شد: اشعریون در سال 94 هجری وارد قم شده و در سه روستای کمیزان، جمکران و ابرستجان ماندگار شدند و به تدریج اکثر اشعریون کوفه و نجف نیز به این شهر مهاجرت کرده و این شهر به تدریج مرکز علم و اجتهاد شیعیان شد.

این محقق و پژوهشگر حوزوی با اشاره به این‌که تاریخ ورود حضرت معصومه (سلام الله علیها) به قم به سال 201 هجری قمری بر می گردد، تصریح کرد: در این زمان قم شهری بزرگ و با جمعیتی شیعه بود، ولی حضرت تنها به دلیل این‌که مردم اینجا شیعه بودند، به این شهر نیامدند؛ چون شهر آوه نیز مردمی شیعه داشت و در مسیر حرکت حضرت، نزدیک تر از قم بود.

حجت الاسلام والمسلمین انصاری قمی در پایان تصریح کرد: قم نه تنها شهری شیعی بود، بلکه مرکز علمی و اجتهادی تشیع محسوب می شد و حضرت معصومه (سلام الله علیها) به این مسئله توجه خاصی داشتند.
ارسال نظرات
نظرات حاوی عبارات توهین آمیز منتشر نخواهد شد
نام:
ایمیل:
* نظر: