به گزارش «شیعه نیوز» ، حسن ربیعی در مراسم تجلیل از رسانههای برتر استان قزوین که در سالن اجتماعات اداره کل اوقاف قزوین برگزار شد، اظهار داشت: به عنوان سازمان اوقاف و متولیان وقف یک سیاستی را پیش گرفتیم که بدون تعامل و مشورت با صاحبنظران دچار چالش در مسیر میشویم و اگر افکار خوب و چشمان باز خبرنگاران به کمک سازمان اوقاف نیاید در مسیر با موانعی روبهرو میشویم.
وی ادامه داد: وقف در کشور ما یک موضوع مردم نهاد بوده و هست و امروز بخش مردم نهاد آن کمتر مورد توجه قرار گرفته است؛ ما قبل از اسلام نیز وقفهایی را داشتیم ولی اسلام این سنت را تائید کرد و به آن جهت دارد و وقف این سنت حسنه در مسیر دینی و الهی قرار گرفت و زیباییهایی را در این حوزه شاهد هستیم.
* وجود 500 بیمارستان وقفی در کشور
مدیرکل روابط عمومی و امور بینالملل سازمان اوقاف و امور خیریه کشور اضافه کرد: سازمان اوقاف و امور خیریه در سه وجه فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی فعالیت دارد و به مردم خدمات ارائه میدهد به طوری که بیش از 500 بیمارستان در کشور وقف است و صدها دارالایتام تحت اداره وقف و موقوفات است.
وی عنوان داشت: در حوزه فرهنگی نیز فرهنگ ما وامدار وقف است و حوزههای علمی، دینی و آموزشی طی قرون متمادی در کشور وامدار وقف بوده و هستند، به طوری که بسیاری از حوزههای علمیه و دانشسراها از منابع وقف بهرهمند بودند و فرهیختگان بدون دغدغه مالی تحصیل و پژوهش کردند و نامشان در کشور باقی است.
ربیعی یادآور شد: خواجه نصیرالدین طوسی دست پرورده مدارس وقفی است و امروز در دهههای اخیر شاهد نیستیم که افرادی مانند ابن سینا و یا فارابی در کشور ظهور کنند که شاید یکی از دلایل آن این است که جوانان در گذشته و حال به دلیل مشکلات معیشتی و اقتصادی نمیتوانند با فراغ بال به دنبال کسب دانش باشند.
* کمتر از پنج درصد درآمد موقوفات در کشور محقق شده است
وی با اشاره به اینکه موقوفات امانتی در دست سازمان اوقاف است، افزود: سامان اوقاف مالک موقوفات نیست بلکه امانتدار است، وقف متعلق به نیت واقف است و ما در سازمان اوقاف امانتداری میکنیم تا نیت واقف اجرایی شود.
مدیرکل روابط عمومی سازمان اوقاف و امور خیریه کشور خاطر نشان کرد: امروز بسیاری از موقوفات در اداره کشور نیز نقش دارند به طوری که در چرخه اقتصادی کشور یکی از مکانهای موقوفی در مشهد تولید 20 میلیون لیتر شیر پاستوریزه را دارد و یا بخشی از کارخانجات خودروسازی اصفهان وقف است.
وی تأکید کرد: امروز درآمد موقوفات کمتر از پنج درصد آن محقق شده یعنی مالالاجارههایی که باید مستأجران موقوفات به اوقاف بپردازند کمتر از حد طبیعی است و اگر آگاهی شرعی مردم نسبت به وقف افزایش یابد، نسبت به نیت واقف مطلع شوند و خود را در انجام نیت واقف شریک کنند درآمدهای حاصل از قبل موقوفات و مالالاجارهها به روز شود نزدیک به درآمدی میشود که دولت در حوزههای فرهنگی و اجتماعی هزینه میکند.
* 15 شهر در کشور وقف است
ربیعی اعلام کرد: وقف موجب کاهش فقر و رفع فاصله طبقاتی میشود و اگر احیا شود میتواند باری از دوش دولتها بردارد، ما امروز 127 هزار موقوفه در کشور داریم به طوری که گفته شده که یک سوم کشور وقف است و یکی از مراجع بیان میکردند تمام اصفهان وقف است.
وی ادامه داد: 15 شهر در کشور وقف است که یا تمام آن و یا بخشی از آن به صورت وقف است.
مدیرکل روابط عمومی سازمان اوقاف و امور خیریه کشور اضافه کرد: ما در کشور دارای 8 هزار و 500 بقعه و امامزاده هستیم که محل امن و آسایش برای زائران و متدینان هستند و امروز اگر نامی و اثری از شیعه مانده بخشی از آن به برکت این امامزادهها هستند.
وی تصریح کرد: مقام معظم رهبری تأکید کردهاند که بقاع متبرکه باید به قطب فرهنگی کشور تبدیل شود که ما نیز باید به این موضوع بپردازیم، ما در کشور 60 هزار مسجد موقوفه داریم که برای انجام فرایض دینی مردم وقف شده و همچنین بیش از 8 هزار حسینیه و مهدیه در کشور موقوفه است.
ربیعی در ادامه با اشاره به اقدامات دوره پهلوی در راستای از بین بردن فرهنگ وقف توضیح داد: بلایی که در دوره پهلوی بر سر وقف آمد، در تاریخ ایران نیست به طوری که تمام موقوفات را متصرف شدند و هرچه املاک خوب بود را به نام خود سند زدند و دیگر اموال را نیز توزیع شد.
وی خاطر نشان کرد: در دوره دوم پهلوی نیز موقوفات به مردم فروخته و سند داده شد و این امر موجبات بدبینی مردم را فراهم کرد، در آن دوران امام خمینی (ره) فرمودند موقوفات باید به حالت وقف بازگردد و در این خصوص حکم شرعی داد که اسناد صادر شده باطل است.
مدیرکل روابط عمومی سازمان اوقاف و امور خیریه کشور یادآور شد: مستأجران در مکان وقفی اگر مال وقف را ندهند بر اساس حکم شرعی غصب کردهاند و نماز و عباداتشان باطل است البته اگر مطلع باشند.
وی اعلام کرد: اگر درآمد موقوفات در کشور به روز شود وضعیت فرهنگی کشور این نخواهد بود و ما در مقابل تهاجم فرهنگی دشمن عقبنشینی نکرده و پیشرو خواهیم بود ولی چون به موضوع وقف به لحاظ کارکردها و به لحاظ شرعی پرداخته نشده است امروز با این مشکل مواجه هستیم.
ربیعی با اشاره به اهمیت نقش رسانهها در حوزه وقف گفت: تمام مراجع عظام به نقش رسانه و ترویج فرهنگ وقف تأکید دارند تا مردم امیدوار شوند که دین میتواند مشکلشان را حل کند و اگر موسسات خیریه خدمات میدهند ولی وقف ماندگار و جاودانه است.
* برخی مفاسد اقتصادی در سازمانها لانه کردهاند
وی با اشاره به برگزاری جشنواره وقف و رسانه افزود: برای سال 90 سازمان اوقاف بنا دارد جشنواره وقف و رسانه را برگزار کند و این کار را با کمک رسانهها و مدیران اوقاف انجام دهد و در کنار این جشنواره نیز کارگاه آموزشی برای اصحاب رسانه در خصوص موضوع وقف برگزار کند زیرا اینگونه اهالی رسانه هنرمندانهتر میتوانند موضوع وقف را در کشور تبیین کنند.
مدیرکل روابط عمومی سازمان اوقاف و امور خیریه کشور در ادامه با اشاره به لزوم پرداختن رسانهها به موضوع وقف تصریح کرد: همه باید نسبت به تضییع حقوق حساسیت داشته باشیم همان طور که به مفاسد اقتصادی توجه داریم و از رئیس جمهور میخواهیم که مفاسد اقتصادی را معرفی کند که برخی از این مفسدان اقتصادی در سازمانهایی مانند سازمان اوقاف لانه کردهاند که سیاست کلی سرپرست سازمان در سال 88 و 89 بهینهسازی نیروی انسانی است.
وی یادآور شد: معنا ندارد که چیزی به نام زیرمیزی داشته باشیم که البته بسیار تعداد چنین افرادی کم است که توسط عوامل و مدیران حراست شناسایی شدند و راحت عذر آنها را خواسته و میخواهیم و بهینهسازی نیروی انسانی در اوقاف یکی از اولویتها اصلی سازمان است.
ربیعی افزود: شاید برخی بیایند و تحت انگیزه مادی از یکسری امکانات و موقعیتی که دارند بخواهند سوءاستفاده کنند که برخورد میکنیم، در خارج از اوقاف نیز همینطور برخی موقوفهخواران با ثبت و شهرداری ارتباط دارند و سرمایه ما و شما و مردم را چپاول میکنند و باید به این موضوع پرداخته شود.
وی تأکید کرد: وظیفه داریم حکم وقف را در کشور پیاده کنیم زیرا سازمان اوقاف مکلف به انجام تکلیف است ولی باید در نحوه برخورد با مردم تجدید نظر شود زیرا اینها صاحبان وقف هستند.
مدیرکل روابط عمومی سازمان اوقاف و امور خیریه کشور با اشاره به بازسازی بارگاه امامزادهها بیان داشت: در 9 ماهه نخست امسال 72 میلیارد تومان صرف مرمت، بازسازی و توسعه بارگاه امامزادهها در کشور شده است به ویژه بارگاههایی که در مناطق محروم هستند که بخشی از این مبلغ از منابع دولتی، بخشی از نذورات و بخشی نیز نیات واقف بوده است.
وی در خصوص نظرسنجی صورت گرفته در رابطه با میزان شناخت مردم از وقف افزود: در نظرسنجی که در سال 88 و 89 داشتیم با جامعه آماری 200 هزار نفر، بیش از 70 درصد مردم، وقف را به لحاظ ماهیتی حقوقی و شرعی نمیشناسند و 25 درصد کم اطلاع هستند.
ربیعی افزود: انشاالله بنا داریم با کمک رسانهها ترویج فرهنگ وقف را داشته باشیم که کاری دراز مدت است.
منبع : حیات