دبير علمي چهارمين كنگره خانواده و سلامت جنسي با تاكيد بر ضرورت توجه بيشتر به مقوله سلامت جنسي، آن را عاملي براي تحكيم بنيان خانوادهها نام برد و گفت: نتيجه يك بررسي ميداني در دادگاه خانواده شهر تهران نشان ميدهد علت 50 درصد طلاقها به طور مستقيم يا غيرمستقيم مربوط به مشكلات جنسي است.
دكتر غلامحسين قائدي در گفتوگو با ايسنا با اشاره به تاكيدات دين مبين اسلام بر تحكيم بنيان خانواده، افزود: اين در حالي است كه در سطوح كلان كشور و سياستگذاري، توجه چنداني به مسائل جنسي (عامل تحكيم بنيان خانواده) نشده است. وي ادامه داد: به اعتقاد كارشناسان به اين مساله بايد به ديده يك بيماري نگريسته و بودجه پژوهشي كافي نظير هر بيماري جسمي ديگر براي آن منظور شود.
دبير علمي چهارمين كنگره خانواده و سلامت جنسي، هدف عمده برگزاري اين كنگره را تحكيم بنيان خانواده و كاهش اعتياد، جرائم و جنايات متاثر از مسائل جنسي برشمرد و يادآور شد: برخي تصور ميكنند با اطلاعرساني در اين خصوص، حجب و حيا از بين ميرود حال آنكه آموزشها با رعايت چارچوب مسائل ديني، مذهبي و فرهنگي جامعه ارائه ميشود.
قائدي با بيان اينكه از دستاوردهاي علمي غربيان هم ميتوان پس از بوميسازي بهره برد، گفت: گروههاي پزشكي، حوزههاي علميه و علماي ديني بايد احاديث و دستورات ديني، فرمايشات ائمه و بزرگان و دستورات قرآني را استخراج كنند و براي خانوادهها و اجتماع راهكار مبتني بر دين ارائه كنند. دانشگاهها هم موظفند فعاليتهاي پژوهشي با اين موضوع داشته باشند.
وي با بيان اينكه با وجود شيوع بالاي مشكلات جنسي در خانوادهها، شمار دستاندركاران و درمانگران اين مشكلات در كشور اندك است، افزود: متاسفانه به نظر ميرسد مسوولان امور بهداشتي و درماني كشور آنرا به عنوان يك معضل نپذيرفتهاند در نتيجه برنامهريزي منسجمي هم براي رفع اين مشكلات ندارند. دبيرعلمي چهارمين كنگره خانواده و سلامت جنسي يادآور شد: به جز گروههايي چون روانپزشكان روانشناسان و اورولوژيستها كه تا حدودي با مشكلات جنسي آشنا هستند، ساير گروههاي پزشكي واحد تخصصي درسي در اين زمينه ندارند و اين معضل در بخش سلامت مغفول مانده است.
گرايش به مواد مخدر به دليل مشكلات جنسي
از سوي ديگر، يك پژوهشگر حوزه اعتياد، وجود مشكلات جنسي در افراد را عاملي موثر براي گرايش آنها به سوءمصرف مواد مخدر خواند. دكتر سيدعلي فخرايي در نشست همانديشي هفتگي ستاد مبارزه با مواد مخدركه چندي پيش با عنوان «مشكلات جنسي در اعتياد به مواد افيوني» با حضور جمعي از پژوهشگران و فعالان حوزه مواد مخدر و اعتياد برگزار شد، گفت: در بيماران معتاد به مصرف مواد مخدر، مساله وجود مشكلات جنسي اوليه يا ثانويه در تداوم مصرف مواد مخدر بسيار مهم است و اساسا بسياري از معتادان، وجود اين مشكلات را براي شروع يا عود مصرف مهم ميدانند. وي افزود: نتايج يك بررسي انجام شده روي شماري از مراجعان به مركز ملي مطالعات اعتياد نشان ميدهد 37 درصد از اين مراجعان به نحوي وجود اين مشكلات را عامل شروع و 32 درصد ديگر عامل رجوع به مصرف مواد مخدر بيان كردهاند.
به گفته فخرايي، حدود 12 درصد از اين مراجعان نيز كسب كارايي بهتر جنسي را عاملي براي تداوم مصرف مواد مخدر ذكر ميكردند.
اين پژوهشگر تصريح كرد: از آنجا كه عمده پزشكان و روانشناساني كه در دورههاي آموزشي درمان با متادون شركت ميكنند، سوالات زيادي در اين زمينه دارند و به نظر ميرسد كه در درمان اين اختلالات در معتادان تحت درمان، مشكل جدي وجود دارد، آشنايي با نحوه مداخلات پزشكي و درماني در درمان اختلالات جنسي مصرفكنندگان مواد مخدر ضروري است. وي افزود: اهميت و ضرورت تشريح مداخلات درماني در مورد «مشكلات جنسي در اعتياد به مواد افيوني» زماني روشنتر ميشود كه بدانيم، كمتر كتاب مرجعي براي دسترسي به اين مطالب وجود دارد و در مورد معتادان نيز بهتر است بگويم اصلا وجود ندارد كه اين امر، اهميت شناسايي اختلالات جنسي معتادان به مواد افيوني و راهكارهاي برطرف كردن اين مشكلات را ميرساند.
فخرايي از دست رفتن كنترل مصرفكنندگان مواد افيوني بر اعمال جنسي و در نتيجه افزايش خطر ابتلاي اين افراد به امراض عفوني ناشي از اعمال جنسي محافظت نشده را از ديگر خطراتي توصيف كرد كه مصرفكنندگان مواد افيوني را تهديد ميكند.
اين پژوهشگر حوزه اجتماعي گفت: متاسفانه افراد در ابتدا و آغاز مصرف مواد افيوني، افزايشي در تمايلات جنسي احساس ميكنند كه همين احساس گمراهكننده، موجب ميشود كه تلقي نادرست موثر بودن مصرف مواد افيوني در افزايش تمايلات جنسي در ذهن افراد مصرفكننده رسوخ كند. وي ادامه داد: اين در حالي است كه پس از مدت زمان اندكي كه از آغاز مصرف مواد افيوني در اين افراد ميگذرد، عملا اختلالات جنسي در مصرفكنندگان بروز ميكند.
اين پژوهشگر همچنين به تبليغات برخي داروهاي درمان اعتياد كه تحت عنوان افزايشدهنده قواي جنسي معتادان تحت درمان نيز تبليغ ميشود، اشاره كرد و با بيان اين كه اين داروها عملا بيتاثير است، تاكيد كرد: اين داروها تنها با هدف سودجويي تبليغ ميشود. وي تصريح كرد: بازگشت قواي جنسي به سطح سلامت قبل از آغاز مصرف مواد افيوني و برطرف كردن اختلالات جنسي افرادي كه تحت درمان قرار گرفتهاند، بتدريج حاصل ميشود. فخرايي همچنين بر نقش رواندرماني در درمان اعتياد به مصرف مواد مخدر تاكيد و اظهار كرد: معتاداني كه تحت درمان سوءمصرف مواد مخدر قرار ميگيرند، بايد تحت مشاوره و رواندرمانيهاي لازم نيز قرار گيرند، زيرا اين اقدامات نيز تا حد مطلوبي در درمان اختلالات جنسي معتادان به مواد افيوني پس از ترك مصرف، به حالت طبيعي موثر است.