علی اكبر گروسی رئیس كل دادگستری استان كردستان در گفتگو با فارس با اشاره به سفر روز پنجشنبه هیئت امنیتی وزارت كشور به استان كردستان برای بررسی رخدادهای تروریستی این استان گفت: ما آماده همكاری با این هیئت هستیم و هیچ مشكلی هم در این خصوص وجود ندارد و هر گونه اطلاعات، اخبار، نواقص در پیگیریها و نیاز به دستورات جدید را در اختیار این هیئت خواهیم گذاشت.
رئیس كل دادگستری استان كردستان تصریح كرد: پیگیریها هنوز در حد همان پیگیریهای چند روز قبل است و در واقع هنوز هیچ شخص یا گروهی هم مسئولیت ترورهای اخیر را برعهده نگرفته است.
گروسی ادامه داد: احتمالات در خصوص عملیات تروریستی اخیر در كردستان فراوان است كه از جمله آنها میتوان به انتساب این ترورها به كوملهها و نیروهای سلفی اشاره كرد كه عوامل اطلاعاتی استان هم در حال پیگیری این موارد هستند.
وی خاطر نشان كرد: باید دقیقتر پیش رفت و بعد اخبار و اطلاعات دقیقتری در اختیار مردم بگذاریم و ما تلاش میكنیم تا هر چند زودتر به نتیجه برسیم چراكه افكارعمومی استان كردستان و كشور این نتیجه را مطالبه میكنند.
رئیس كل دادگستری استان كردستان در ادامه اظهار داشت: برنامه جلسات پیگیری ما با تیم وزارت كشور مشخص نشده است.
منابع خبر :
زمانه - روزنامه صبح ایران (ابتکار)- تالار گفتگوی گفتگوی ایرانیان - شفاف( اتاق شیشه ای خبر)- پایگاه تحلیلی فرارو - پایگاه خبری مجمع جهانی اهل بیت- قطار وبگردی
آنچه میخوانید تحليلي بر وقايع و اتفاقات چند سال گذشته در باره ترور تعدادي از روحانيون و فعالان كُرد در استان كردستان است:
در پي اقدامات تروريستي چند روز گذشته در استان کردستان، پروندههاي متعدد و چندين گروه عملياتي ويژه از نيروهاي ناجا، اطلاعات و ديگر نهادهاي امنيتي و نظامي تشکيل شده است. قوه قضائیه با به کارگيري قضات ويژه، در حال پيگيري و بررسي اتفاقات اخير بوده و مسؤولان ارشد استان و کشور هم در حال پيگيري هستند.
اما درباره ماهیت تروريستها و انگيزه اين افراد براي این اقدامات، گمانهزنیهای متعددی صورت گرفته است. برخی این ترورها را به گروهکهاي مسلح تجزيهطلب و برخی دیگر آن را به گروهکهاي تندرو سلفي نسبت میدهند.
آنچه مسلم است اینکه تعدادی از افراد ترور شده ـ که اکثراً به شهادت رسیدند ـ از چهرههای معروف و سرشناس استان و از پايبندان و مدافعان سرسخت نظام مقدس جمهوری اسلامی بوده و اقدامات و فعاليتهاي بسيار مثبتي براي نظام و انقلاب و مردم انجام دادهاند و یا قاضي پروندهاي متعدد امنيتي بوده و پروندههاي مواد مخدر، گروهکهاي مسلحانه و اقدامات تجزيه طلبانه را رسيدگي ميکردهاند.
ناظران سیاسی و امنیتی، معتقدند که ریشه حوادث خونین اخیر کردستان را باید در اقدامات پنج گروه زیر جستجو کرد:
1. اپوزیسیون کُرد:
"كومله زحمتكشان كردستان ايران" و "حزب دموکرات" نام دو گروهك تروریستی ملحد و جنایتکار است که سالهاست دست مزدورانشان به خون مردم شیعه و سنی منطقه آلوده است.
اخیراً اعضای گروهک کومله از جمله عبدالله كهنه پوشي – منصور راوند – اقبال مرادي – عمر ايلخاني زاده ملاقاتهاي پيدرپي و مستمری با حكومت كردستان عراق ـ بالاخص دستگاه زانياري كردستان عراق ـ داشتهاند. همچنین آنچه واضح است اینکه افرادي كه در كردستان ترور شده و به شهادت رسيدهاند با گروهك كومله و اهداف تروريستي آن مخالفت مینمودند.
در نتیجه، گروهك كومله از آب گلآلود ماهي گرفته و افرادی را که در 5 سال گذشته ترور کرده است، با ارائه گزارشهای كذب و خلاف واقع، مخالف سر سخت حكومت خودمختار كردستان عراق معرفي كرده است.
2. حکومت کردستان عراق:
برخي معتقدند که اتفاقات عراق، بيارتباط با ترورهاي صورت گرفته در كردستان نيست. فراز و نشيبهايي كه در عراق به وجود آمد، سقوط صدام، تشكيل دولت جدید و فشار بر گروهكهاي ضدانقلاب از سوي این دولت، گروهكهاي ضدانقلاب از جمله "كومله" و "دموكرات" را بر آن داشت كه ارتباط تنگاتنگي را با حكومت كردستان عراق ایجاد کنند تا مبادا در آينده حكومت كردستان عراق کاری برای استرداد و تحويل آنها انجام دهند.
بنابراین، "دستگاه زانياري كردستان عراق" هم با بهرهگيري از تعدادي تروريست مشهور كومله از جمله عبدالله كهنه پوشي ومنصور راوند واقبال مرادي، در قبال دريافت پول و مصونيت از تحويل و استرداد اين گروهك به جمهوري اسلامي، اقدام به برنامهريزي اين ترورها كرده است.
«حاج ماموستا ملامصطفي شيرزادي» امام جمعه مريوان هم در تاریخ 6/6/1388 به دستگاه زانياري كردستان عراق و جلال طالباني حمله كرد كه با بكارگيري عناصر كومله، نسبت به ترور فرزندش اقدام کرده است. وی ملاقات با قاتلين پسرش در زندان (كه دستگير شدهاند) را سند سخنان خود اعلام کرد.
3. القاعده و وهابیت:
از سوی دیگر رییس كل دادگستری استان كردستان، احتمال دخالت برخی گروههای وابسته به اندیشه وهابیت را نیز به متهمان ترورهای كردستان اضافه کرد.
«علی اكبر گروسی» با اشاره به سفر روز پنجشنبه هیئت امنیتی وزارت كشور به استان كردستان برای بررسی رخدادهای تروریستی این استان گفت: "ما آماده همكاری با این هیئت هستیم و هیچ مشكلی هم در این خصوص وجود ندارد و هر گونه اطلاعات، اخبار، نواقص در پیگیریها و نیاز به دستورات جدید را در اختیار این هیئت خواهیم گذاشت. پیگیریها هنوز در حد همان چند روز قبل است و در واقع هنوز هیچ شخص یا گروهی هم مسؤولیت ترورهای اخیر را برعهده نگرفته است. ".
وی درباره عاملان این حوادث گفت: " احتمالات در خصوص عملیات تروریستی اخیر در كردستان فراوان است ؛ كه از جمله آنها میتوان به انتساب این ترورها به كوملهها و نیروهای سلفی اشاره كرد. عوامل اطلاعاتی استان در حال پیگیری این موارد هستند".
وی خاطر نشان كرد: "باید دقیقتر پیش رفت و بعد اخبار و اطلاعات دقیقتری در اختیار مردم بگذاریم و ما تلاش میكنیم تا هر چند زودتر به نتیجه برسیم چراكه افكارعمومی استان كردستان و كشور این نتیجه را مطالبه میكنند".
در مقابل این نظر، برخی معتقدند که متهم کردن گروههای سلفی، وهابی و وابسته به القاعده، توطئهی دیگری از اعضای گروهك کومله است که در پی "رد گم کردن" هستند. استدلال این گروه این است که افراد ترورشده، از اهلسنت بوده، و نیز نسبت به مسایل داخلي عراق كلاملاً بيتفاوت بوده و انگیزهای برای تروریستهای سلفی ایجاد نکردهاند. آنان اما نسبت به گروهك كومله و اهداف تروريستي آن، موضع مخالف داشتهاند.
4. سرویسهای جاسوسی بیگانه :
در همین حال، منابع خبري از گسترش فعاليت هاي جاسوسي رژيم صهيونيستي در كردستان عراق خبر ميدهند. بنا بر این گزارش، سازمان جاسوسي صهیونیستها (موساد) به تازگي ضمن گسترش فعاليتهاي جاسوسي در اين منطقه، صدها نفر را از كردستان عراق به سرزمين هاي اشغالي در فلسطين منتقل كرده تا به آنها آموزش هاي نظامي، تروريستي و جاسوسي لازم را در برخي مراكز نظامي بدهد.
برخي مقامات محلي براي تجزيه اين منطقه و اعلام كشور مستقل كرد كه با تل آويو و واشنگتن رابطه و همكاري نزديكي داشته باشد تلاش ميكنند تا جايي كه رژيم صهيونيستي نزديك منطقه اربيل، فرودگاهي را احداث كرده است. همچنین رژيم صهيونيستي با كمك كادر امنيتي خود يك مركز جاسوسي و اطلاعاتي در منطقه كردستان عراق تشكيل داده است.
5. گروههای بینام و نشان:
در سال 1386 بیانیهای با عنوان "با سكولاريسم و دموكراسي به پيش" در مريوان پخش شد که مملو از اهانت به دين، مقدسات ديني و جمهوری اسلامی بود. در این بیانیه، همه گروهها، جريانها و حركتهاي ديني اهل سنّت در كردستان و حتي برخي اشخاصی که دارای وجههي ديني بودند ـ با گرایشهای مختلف ـ تهديد به ترور و قتل شدند.
این گروه بینام و نشان و ضد دین، ادعا کرده است که در سه سال اخير افرادي نظیر «ملا اسعد شكري» و «ملا مجيد نژماري» را به قتل رسانده و افراد زیر را نیز در لیست سیاه ترور قرار داده است:
1. روحانیون علاقمند به نظام.
2. معلمين رسمي مدارس كه مروج افكار كهنهپرستانهي مذهبي(!) به فرزندان ملت باشند.
3. جماعت مكتب قرآن احمد مفتيزاده.
4. جماعت رزگاري صوفي شيخ عثمان.
5. جماعت القاعده به رهبري محمد علوي، ملا حسين قيطراني و ...
6. جماعت اخوان المسلمين به رهبري عبدالرحمن پيراني و ابراهيم مردوخي.
7. جماعت دراويش كسنزاني، قادريه و طالباني.
8. حزب وهابيهاي سلفي به رهبري هورامي، مهرساز و ...
این گروه، موفقیت در انجام عمليات تروریستی قبل را به جامعهي باصطلاح روشنفكري وترقيخواه كُرد تبريك گفته و به گروههای مختلف اسلامی هشدار داد که از آنچه مردمفريبي و مانعتراشي در برابر آزادي واقعي ملّت كرد خوانده است دست بردارند وگرنه به بلاهايی بدتر گرفتار خواهند شد!
آنها همچنین مسؤولیت قتل «ماموستا ملا محمد عارف كردستاني» و ترور نافرجام «ملامحمد علوي» و «ملا حسين قيطراني بوكاني» را بر عهده گرفته و در جايي ديگر از بيانيه ادعا كردهاند كه هسته گروهکشان را در "كردستان عراق" و در دانشگاههاي "سليمانيه" و "ههولير" بنا نهاده و در دانشگاه تهران نيز پايگاه دارند!
برخی کارشناسان منطقه معتقدند که این بیانیه، اعلام آدرس عوضي برای فريب مردم و مسؤولان است. بخصوص آنکه این گروه، خود را مدعي تبعيت از سكولاريسم و دمكراسي معرفی میکنند ؛ اما عملاً دست به قتل و كشتار انسانهاي دلسوز و بيدفاع میزنند.
همچنین گروهی که خود را "پیشمرگان کردستان" نام نهاده است نیز مسؤولیت چند ترور اخیر را بر عهده گرفته است. گفته میشود این گروه، یک باند وابسته به گروهک کومله است. این گروهک در پاسخ به "لبیک مردم کردستان به دستور مقام معظم رهبری مبنی بر اتحاد و یکپارچکی" در صدد بر آمده اند که با ترور روحانیون اهل سنت باعث آشوب و تفرقه در منطقه شوند.
نام هموطنان کرد که در 5 سال گذشته ترورتوسط تروريستهاي مشهور كومله شدهاند:
1. انور اشکاوند (شهيد شد).
2. طیب کشوردوست (شهيد شد).
3. رئوف برتنی (کشته شد).
4. حسین ربوسه (کشته شد).
5. داریوش چاپاری (شهيد شد).
6. جلال بارنامه (شهيد شد).
7. صالح شریفی (شهيد شد).
8. ماموستا محمد عارف کردستانی، عضو حركت مكتب قرآن كردستان (شهيد شد).
9. هوشیار مردوخی (شهید شد).
10. سعدي شيرزادي، فرزند امام جمعه مریوان (شهيد شد).
11. عبدالكريم كهنهپوشي (شهيد شد).
12. اسعد ويسي انجمنهای (شهيد شد).
13. هادي شيرزادي (شهيد شد).
14. اسعد سليماني، بهداشتيار روستاي دري شهرستان مريوان (شهيد شد).
15. ملا برهان عالي، امام جمعه موقت سنندج (شهيد شد).
16. ماموستا ملا محمد شیخالاسلام، نماینده کردستان در مجلس خبرگان رهبری(شهيد شد).
17. ملا حسين قيطراني، از روحانیون نزدیک به اندیشههای سلفی (جان سالم به در برد).
18. ملا محمد علوي، در بوكان (جان سالم به در برد).
19. قاضي مهدي کاميابي، مسؤول پروندههای امنیتی سنندج (جان سالم به در برد).
20. قاضي حسن داوطلب، داديار دادسرای عمومی سنندج (جان سالم به در برد).
21. عثمان جهاني (جان سالم به در برد).
نتیجه:
با توجه به آنچه گذشت، مردم مسلمان استان كردستان ايران تصور میکنند که حكومت كردستان عراق، اكنون به مأمن، پناهگاه و آموزشگاه تروريستها براي كشتن مردم بيدفاع كرد ساير مناطق كردنشين تبديل شده است؛ در حالی که به نظر نمیرسد دولتمردان این حكومت كردستان، به چنين وضعي راضي باشند.
انتظار این است که مسؤولین این حکومت با اتخاذ مواضع صريح و روشن، خود را از اين جنايات هولناك مبرا نموده و با تلاش برای دستگیری عوامل این حوادث، گام مثبتی برای ایجاد آرامش در منطقه بردارند. ضمن اینکه لازم است مراقب ارتباطات خود با کشورها و سرویسهای بیگانه باشند.
همچنین، آمر و عامل این ترورها ـ هر کدام از 5 گروه بالا که باشند ـ بر نهادهاي بينالمللي و داعيهداران حقوق بشر بینالمللی است که با استفاده از نفوذ خود بر روی این عوامل، این ترورها را متوقف نمايند.