در هفتیمین روز از طّی مسیر مدینه تا مكه، كاروانیان با عبور از "جُحفه" و "غدیر خم" عازم "قُدَید" می شوند. "جحفه" در 156 كلیومتری مكّه، میقاتِ كسانی است كه از مسیر شام و مصر به مكه مشرف می شوند. (امروزه هموطنان ایرانی ما ـ در صورتی كه در برنامه حجّ آن ها، تشرّف به مكه پیش از زیارت مدینه باشد ـ از این میاقات احرام می بندند.) تقریباً در سه كیلومتری این محل به طرف مكه، غدیر خم قرار دارد كه آبگیری با صفا در خود دارد و درختانی كهن سال بر آن سایه انداخته اند.
جحفه ـ كه در سه راهی مسیرهای مدینه، عراق و مصر قرار دارد ـ خود یادآور خاطرات شیرینی است. یك سال پیش، یعنی در سال نهم هجرت، در همین محل بود كه امیر مؤمنان علیه السلام به ابوبكر رسیدند و مأموریت ابلاغ آیات برأئت را از او تحویل گرفتند و به دستور پیامبر خدا صلی الله علیه و اله و سلم، وی را به مدینه باز گرداندند.
چنان كه می دانیم، وقتی آیات آغازین سوره برائت نازل شد و رسول اكرم صلی الله علیه و اله و سلم فرمان یافتند كه آن آیات را در ایام حج به مشركان ابلاغ و اتمام حجّت كنند، ابتدا ابوبكر را به سبب كینه نداشتن مشركان از وی و اصرار برخی از دوستانش به همراه چهل نفر مأمور انجام فرمان ساختند كه آيه نازل شد: "این كار را حتماً باید خود پیامبر یا كسی كه از او باشد، صورت دهد."
در این جا بود كه امیر مؤمنان علیه السلام مأموریت یافت و پای در راه گذاشت تا تنها و یگانه در برابر مشركان مكه بایستد و پیام را ابلاغ كند.
... چنین بود كه جحفه بار دیگر فضیلت بی حد و برتری بی قیاس "ابوتراب" را نسبت به دیگر مسلمانان گواه آورد و در پی آن در دهم ذی الحجه سال نهم، بانگ رسای علوی در جَمَره عَقَبه در مِنا طنین انداز شد كه:
"بَرائتُ مِن اللهِ و رسولِه إلَی الّذینَ عاهدْ تُم مِنَ المُشرِكینَ... ." (سوره توبه)
همراه كاروان حجه الوداع مي رويم تا پیام غدير را بشنویم...
خبرگزاری شبستان