به گزارش «شیعه نیوز»،صبح روز شنبه آيت الله يزدي رييس شوراي عالي جامعه مدرسين حوزه علميه قم در دفتر مرکزي اين تشکل در يک مصاحبه مطبوعاتي به سوالات خبرنگاران در زمينههاي مختلف و فعاليتهاي مربوط به جامعه مدرسين توضيح داد.
آيتالله يزدي ـ که اولين رييس جامعه مدرسين حوزه علميه قم است که در يک مصاحبه مطبوعاتي به سوالات خبرنگاران جواب داد ـ در ابتداي سخنانش به خبرنگاران توصيه کرد که در امور کاري خود صداقت و پاکي را در دستور کار خود قرار دهند تا مساله سانسور ، جانبداري و مسايل اين چنيني و هم چنين متهم شدن به حمايت از جريان و يا گروه خاصي برايشان پيش نيايد.
وي با اشاره به اينکه "جامعه مدرسين يک نهاد حوزوي علمي و سياسي است" ادامه داد: در حال حاضر حدود نيم قرن از تاسيس جامعه مدرسين حوزه علميه قم مي گذرد. در زمان آيتالله بروجردي تعدادي از مدرسان حوزه علميه قم جهت اصلاح کيفيت تدريس در حوزه گرد هم آمدند و اقداماتي را انجام دادند و اين گردهمايي اساسي در حوزه پايهگذار نهاد جامعه مدرسين شد.
وي گفت: در هنگام وقايع انقلاب و آغاز نهضت امام خميني(ره) جامعه مدرسين جزو اولين گروههايي بود که به تبعيت از امام خميني(ره) وارد مبارزات انقلاب و جريانهاي مربوط به آن شد و اين بيانگر وجه سياسي بودن جامعه مدرسين است. به اين معنا که اين جامعه نيز در راستاي فعاليتهاي انقلاب فعاليتهاي سياسي خود را آغاز کرد و در جريان اين مبارزات همراه امام(ره) شد.
وي ادامه داد: اسناد و مدارک فعاليت اعضاي جامعه مدرسين در انقلاب و مبارزات آن وجود دارد و شما خود ديديد که چندي پيش نيز چندين جلد کتاب در ارتباط با جامعه مدرسين و فعاليتهاي اعضايش از جمله فعاليتهاي سياسيشان با اسناد و مدارک در جريان انقلاب منتشر شد.
رييس شوراي عالي جامعه مدرسين حوزه علميه قم در عين حال با بيان اينکه " جامعه مدرسين يک نهاد علمي است و اعضا براي عضويت در جامعه مدرسين بايد داراي شرايطي باشند" افزود: فعاليتهاي جامعه مدرسين در ارتباط با حوزه نيز از طريق شوراي عالي حوزه که منتخب جامعه مدرسين حوزه علميه قم و همچنين تاييد مراجع عظام هستند، پيگيري ميشود و در ارتباط با مباحث حوزوي نيزنظارت لازم را دارد.
يزدي به فعاليتهاي علمي در جامعه مدرسين اشاره و خاطرنشان کرد: دانشگاهي وابسته به جامعه مدرسين در قم ايجاد شد با اين هدف که فارغ التحصيلان آن بتوانند در امر حکومت اسلامي و مسايل مربوط به آن صاحب نظر باشند. به نحوي که بتوانند در ارتباط با اين گونه مسايل اظهارنظر کنند و اکنون اين دانشگاه جزو بهترين دانشگاههاي قم است.
وي همچنين به حضور يکي از اعضاي هيات رييسه جامعه مدرسين در مجمع نمايندگان طلاب اشاره کرد و گفت: تعدادي از حضرات مراجع تقليد و مراجع عظام عضو جامعه مدرسين هستند؛ مثل آيتالله مکارم شيرازي و مرحوم فاضل لنکراني.
وي تاکيد کرد: جامعه مدرسين در کنار اين که يک نهاد حوزوي و سياسي است با مردم نيز ارتباط دارد و به دليل حسن عملکردش در طول اين 50 سال که از تاسيس آن مي گذرد در بين مردم موقعيت و اعتبار خوبي را کسب کرده است. با توجه به اين موقعيت و اعتبار سنگينترين کارها را انجام داده و عامه مردم از نظرات وايدههايش استقبال کردهاند؛ چراکه مردم ديدهاند جامعه مدرسين نظر جناحي، سياسي و حزبي ندارد و به دنبال اين است که سياست اسلامي را پيگيري و عملياتي کند.
وي گفت: شما ميدانيد که جامعه مدرسين در تعيين مراجع نقش داشته و افرادي مانند آيتالله مکارم شيرازي، آيتالله لنکراني، آيتالله وحيد خراساني و رهبر معظم انقلاب را به عنوان مرجع به مردم معرفي کرده است، پس بايد گفت جامعه مدرسين در کارهاي سنگين و مهمي نقش آفريده و مردم نيز به نظرش احترام گذاشته است و اين به دليل اعتباري است که کسب کردهاند.
يزدي گفت: در آخرين ديداري که اعضاي جامعه مدرسين با رهبرمعظم انقلاب داشتند رهبر معظم انقلاب فرمودند که اعتبار جامعه مدرسين ذاتي است و کسي اين اعتبار را به جامعه مدرسين نداده است که بخواهد از آن بگيرد و اين اعتبار را در طول اين سال هاي فعاليت به دست آورده و نبايد به راحتي اين اعتبار را خرج کند.
وي همچنين با گرامي داشت ياد و خاطره تعدادي از اعضاي جامعه مدرسين که دار فاني را وداع گفتهاند، به رياست آيتالله مشکيني در جامعه مدرسين اشاره کرد و گفت: چند سالي بود که آيتالله مشکيني رياست جامعه مدرسين را برعهده داشتند و شما ميدانيد که براساس مصوبات داخلي جامعه مدرسين اين جامعه علاوه بر رييس، دو نايب رييس دارد و تشکيلات داخلي آن براساس چهار معاونت است.
يزدي با بيان اينکه " مرحوم آيتالله مشکيني اعتماد زيادي را به اعضاي هيات رييسه جامعه مدرسين داشتند" گفت: چندي قبل به ديدار ايشان رفتم و خواهش کردم که اجازه دهند از مسووليت در جامعه مدرسين کنار بروم که ايشان گفتند من در اين شرايط سني حمايت از دو نهاد را بر خود لازم و واجب ميدانم؛ اول، حمايت ازجامعه مدرسين و دوم، حمايت از مجلس خبرگان. به من گفت؛ اگر من از جامعه مدرسين خارج شوم شما نيز از جامعه مدرسين خارج شويد، ببينيد جامعه به کجا منتهي ميشود. ايشان اصرار کردند که من در جامعه هم چنان مسووليت داشته باشم. بعد از فوت آيتالله مشکيني طبعا بايد يک نفر رياست جامعه مدرسين را بر عهده ميگرفتند؛ چراکه اسناد مالي، اداري و مسايل اين چنيني امضاي رياست جامعه مدرسين را مي خواهد. دلم مي خواست که در مورد انتخاب رييس جامعه مدرسين عجله نشود تا افراد ديگري از اين جامعه بيايند و اين وظيفه مهم را بر عهده بگيرند. دوستان در جلسه گفتند که بعد از ماه مبارک رمضان رييس جديد جامعه مدرسين انتخاب شود و در هفته پيش در اولين جلسه اعضايي که در جلسه حضور داشتند به اتفاق آرا رييس جديد جامعه مدرسين را انتخاب کردند.
وي گفت: البته جامعه مدرسين اعضايي دارد که در قم ساکن نيستند و در نقاط مختلف ساکن هستند و آنها در برخي از جلسات حضور پيدا ميکنند. جلسه هفته پيش به اتفاق اعضايي که در جلسات حضور پيدا ميکنند برگزار شد و به اتفاق آرا رييس جديد انتخاب شد.
آيتالله يزدي رييس جامعه مدرسين حوزه علميه قم در ادامه گفتوگوي خود با خبرنگاران در پاسخ به سوالي اظهار کرد: معناي سياسي بودن جامعه مدرسين اين نيست که اين جامعه در ريز مسائل وارد شود.
وي گفت: ما گاهي از وزراء براي ارايه برخي از توضيحات و رفع سوالها ميخواهيم که تشريف بياورند. بعضي وقتها نيز آنها درخواست ملاقات ميکنند و ما اگر اشکالاتي را ببينيم به آنها ميگوييم و اينگونه نيست که اگر اشکالي ديديم، بياييم و بلافاصله آن را بيان کنيم، بلکه با رايزني اشکالات را مطرح و توصيههايمان را انتقال ميدهيم.
يزدي گفت: جامعه مدرسين در ريز مسائل وارد نميشود بلکه يک نظارت دلسوزانه، روحاني و معنوي دارد و ارشاد ميکند و به اين معنا نيست که در کار مسوولان دخالت کند.
رييس جامعه مدرسين حوزه علميه قم خاطرنشان کرد: براي نمونه در همين ماه رمضاني که گذشت، بحث داغي در جامعه روحانيت مبارز و جامعه مدرسين در مورد برخي از فيلمهايي که در طول ماه مبارک رمضان پخش شده بود مطرح شد و اعضا اشکالاتي را مطرح کردند. من نيز به آقاي ضرغامي گفتم که قبل از اينکه برخي از فيلمها روي آنتن برود، يک هياتي بايد آن را ببيند نه اينکه بعد از اينکه روي آنتن رفت بياييم و ارزيابي کنيم.
وي گفت: جامعه مدرسين در امور مسوولان و در امر قانونگذاري، قضايي و اجرايي دخالت نميکند، ولي تماشاگر صرف نيز نيست؛ نکاتي را که داشته باشد منتقل ميکند.
يزدي گفت: خوشبختانه نظراتي که جامعه مدرسين مطرح ميکند را آقايان مورد توجه قرار ميدهند و در صورت امکان آن را مدنظر دارند و مانند برخي از افراد در دولتهاي گذشته نيستند که وقتي ما نظر خيرخواهانه و اشکالاتي را مطرح ميکرديم ميگفتند چرا شما وارد اين صحنهها و مسائل ميشويد. اکنون خوشبختانه به اظهارنظرها و پيشنهادها توجه ميشود.
رييس جامعه مدرسين حوزه علميه قم، همچنين در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه آيا جامعه مدرسين به عنوان يک نهاد روحاني قصد ندارد که مرکز خاصي را جهت حفظ اسناد روحانيت تشکيل داده و در اين ارتباط اقدام جدي انجام دهد؟ گفت: قبلا حفظ اسناد روحانيت و مسائل مربوط به آن توسط برخي از نهادها انجام ميشد و در حال حاضر نيز در معاونت جامعه روحانيت و جامعه مدرسين يک واحدي تشکيل شده که به جمعآوري اسناد ميپردازد و اکنون جامعه مدرسين از جمله جاهايي است که اسناد بسيار قديمي و حتي نسخ خطي را نيز در دست دارد و از آنها حفاظت ميکند.
وي گفت: در مجلس خبرگان رهبري نيز به علت اينکه اطلاعات مهمي از مراکز مختلف علمي کشور به آن ارسال ميشود و همچنين با توجه به اينکه اکثر مذاکرات مجلس خبرگان محرمانه است، مکاني براي حفظ آن اسناد وجود دارد و در حال حاضر جامعه مدرسين حوزه علميه قم و خبرگان رهبري از جمله بهترين نهادهايي هستند که اسناد روحانيت را نگهداري و از آن حفاظت ميکنند.
يزدي همچنين در مورد تعيين سخنگوي جديد جامعه مدرسين، گفت: در حال حاضر جامعه مدرسين سخنگوي رسمي ندارد ولي همانطور که ميدانيد قبلا حجتالاسلام و المسلمين غروي سخنگويي جامعه مدرسين را برعهده داشتند. در اساسنامه جامعه مدرسين نيز ذکر شده که جامعه سخنگو داشته باشد ولي با توجه به استعفاي حجتالاسلام غروي هنوز سخنگوي جديد جامعه مدرسين انتخاب نشده است و اگر جامعه مطلبي را بخواهد اعلام کند، از طريق رييس، نواب رييس و دفتر جامعه بر حسب درجه اهميت اعلام خواهد شد، تا اينکه در آينده سخنگوي جديد انتخاب شود.
وي در پاسخ به سوال خبرنگاري مبني بر اينکه مردم چندان با جامعه مدرسين آشنا نيستند، براي اينکه ارتباط بيشتري با مردم برقرار کنيد بايد اقدامات بيشتري را انجام دهيد، با رد اين مطلب خاطرنشان کرد: جامعه مدرسين جزو شناخته شدهترين نهادهاي کشور است. مردم ميگويند جامعه مدرسين همان است که آيتالله مکارم شيرازي و آيتالله لنکراني را به عنوان مرجع تقليد معرفي کرد. به نظر من جامعه مدرسين در بين مردم شناخته شده است و نيازي به معرفي ندارد.
رييس جامعه مدرسين حوزه علميه قم، در پاسخ به درخواست خبرنگاري مبني بر اينکه اين تشکل در برخي از جلسات خود رسانهها را دعوت کند، گفت: بعضا مطالبي که در جامعه مدرسين مطرح ميشود مسائل داخلي است و بحثهاي حوزوي و طلبگي است که نيازي به رسانهاي شدن ندارد. البته بحث ارتباط با رسانهها براي ما محفوظ است.
وي در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه آيا جامعه مدرسين نميخواهد که در راستاي اهميت نقش اخلاق و تدريس دروس اخلاقي در حوزهها تلاش بيشتري انجام دهد گفت: شما نکته خوبي را مطرح کرديد. در حال حاضر مطرح شدن مباحث اخلاقي در حوزهها يک مقداري ضعيف است. ما در بحث اخلاقهاي استادهاي خوبي داشتيم که عدهاي از آنها رحلت کردهاند و اکنون شخصيتهايي که صرفا بحث اخلاقي در حوزهها داشته باشند، محدود و کم است. البته ما به ديگر اساتيد که در حوزه تدريس ميکنند، گفتهايم که به صورت غير مستقيم مساله اخلاق را نيز به طلاب ارايه و آموزشهاي لازم را بدهند.
رييس جامعه مدرسين حوزه علميه قم، همچنين در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه واکنش سازمان صدا و سيما نسبت به انتقادها و اشکالاتي که بعضا شما به برنامههاي اين رسانه گرفتهايد چه بوده است و اينکه در حال حاضر روابط شما با اين سازمان چگونه است و اين سازمان به چه ميزان به نظرات شما توجه ميکند؟ گفت: انشاءالله روابط ما در آينده بهتر ميشود و اکنون اين روابط خيلي گرم نيست. البته ما بحثهايي را مطرح کردهايم. آن ها نيز مباحثي را مطرح کردهاند. انشاءالله در آينده اين روابط بهتر خواهد شد.
وي همچنين در مورد حضور زنان در جامعه مدرسين حوزه علميهي قم گفت: ما با توجه به مطالبي که در مورد مساله زنان مطرح کردهايم متهم به طرفداري از خانمها شدهايم در صورتي که من تعصبي نسبت به زن يا مرد ندارم بلکه من اسلام را بيان کردهام. طرفدار اسلام هستم و آنچه را که اسلام ميگويد بيان کردهام و تعصبي در مورد زن و مرد ندارم. آنچه که در مورد زنان و حقوق زنان بيان کردهام، صحبتهاي اسلام است.
يزدي يادآور شد: زماني که در دستگاه قضايي بوديم، در يک سيمنار سالانه، هنگام استراحت به من گفتند که خانمهاي قاضي جلسه دارند و دوست دارند که شما چند دقيقهاي براي آنها صحبت کنيد. وقتي به آن جلسه رفتم تعداد زيادي از خانمها را ديدم که همه آنها گفتند حکم قضاوت دارند و به ما گفتند که با توجه به حکمي که ما داريم درجهمان پايين است. از همانجا تصميم گرفتم اين زمينه فراهم شود که خانمها در مساله قضا رشد کنند و اکنون نيز ميبينيد که چندين نفر از آنها در ديوان عالي کشور حضور دارند ولي بر اساس حقوق اسلامي زنان نميتوانند رياست دادگاه را برعهده بگيرند و اين فتواي مشهوري است که در اين ارتباط داده شده است.
رييس جامعه مدرسين حوزه علميه قم، با بيان اينکه " زن و مرد براي يکديگر خلق شدهاند و نبايد يکي ابزاري براي ديگري باشد" درباره عضويت زنان در جامعه مدرسين گفت: محدوديت شرعي براي عضويت زنان در جامعه مدرسين وجود ندارد. زنان در کسب علم محدوديتي ندارند و اکنون حوزههاي زيادي داريم که در آن زنان مشغول به تحصيل حوزوي هستند و حوزههاي مخصوص خواهران در اکثر مناطق استانها و حتي شهرستانها وجود دارد.
وي خاطرنشان کرد: اگر زنان بتوانند در مجلس خبرگان حضور داشته باشند در جامعه مدرسين نيز ميتوانند حضور داشته باشند، البته من گفتهام که براي حضور زنان در خبرگان منعي وجود ندارد ولي به شرط اينکه امتحان بدهند. ما بايد توجه داشته باشيم مجتهد بودن به اين معني نيست که يک آيه يا يک حديث را تفسير کنند يا مثلا در مورد يک مسالهاي نظرشان را بدهند و بگويند که ما بايد با توجه به دنياي جديد اينگونه رفتار کنيم. ما اگر ميخواستيم متناسب با دنياي جديد حرکت کنيم چيزي از اسلام باقي نمانده بود. اين دنياست که بايد خود را با اسلام تطبيق دهد نه اسلام با دنيا.
رييس جامعه مدرسين حوزه علميه قم، گفت: زنان ميتوانند در جامعه مدرسين حضور پيدا کنند و منعي ندارد ولي همانطور که گفتم 7 – 8 شرط براي عضويت در جامعه مدرسين وجود دارد که بايد افرادي که ميخواهند عضو اين جامعه باشند اين شرايط را رعايت کنند.
يزدي تاکيد کرد: مجتهد بودن و مجتهد شدن کار سختي است و يک بار مرحوم سيداحمد خميني به من گفت که من از امام پرسيدم که براي مجتهد شدن چقدر بايد درس خواند؟ امام(ره) در پاسخ به سيد احمد خميني فرمورده بودند که براي مجتهد شدن يک عمر شصتساله احتياج داريم.
آيت الله يزدي رييس جامعه مدرسين حوزه علميه قم پس از ارائه توضيحاتي در ارتباط با جامعه مدرسين و سوابق آن به سوالات خبرنگاران در ارتباط با مسايل مختلف پاسخ داد.
در ابتدا يکي از خبرنگاران با تقديرو تشکر از آيت الله يزدي که زمينه اين گفتوگو را براي خبرنگاران فراهم کرد و با اشاره به اينکه آيت وي اولين رييس جامعه مدرسين است که در طول چند سال فعاليت جامعه مصاحبه مطبوعاتي با خبرنگاران برگزار کرده است، پرسيد: راهبرد جامعه مدرسين در فعاليتهاي سياسي از جمله مساله انتخابات چيست؟
آيتالله يزدي پاسخ داد: روش جامعه مدرسين اين بود که همواره پشت سر مراجع عظام و رهبري و براساس رهنمودهاي آنها حرکت کند و سياست خود را در پيش بگيرد. البته در برخي مواقع نيز نظراتي داشت که اين نظرات را با رايزني انتقال داده است، ولي همانطور که گفتم اصل در جامعه مدرسين اين بود که همواره پشت سر مراجع و رهبر معظم انقلاب ـ که ايشان هم مرجع هستند و هم رهبر ـ حرکت کند.
وي گفت: ما در بعد علمي و حوزوي و سياسي سعي کردهايم که نظرات مراجع عظام و رهبر معظم انقلاب را سرلوحه کار خود قرار دهيم و برخي مطالبات مقام معظم رهبري نيز در اينگونه مسايل در جامعه مدرسين در حال پيگيري است.
يزدي درباره سياست جامعه مدرسين در مورد انتخابات گفت: در ديداري که با مقام معظم رهبري داشتيم ايشان فرمودند که من نميدانم آيا مصلحت است که جامعه مدرسين از اعتبار خود در مورد انتخابات استفاده کند يا نه. با توجه به اين فرمايش مقام معظم رهبري اعضا در اين مورد بحث و گفتوگو کردند که آيا آقا ما را از حضور در انتخابات نهي کرده يا نه؟ با توجه به سوالاتي که پيش آمده بود، من بار ديگر از مقام معظم رهبري پرسيدم که آيا شما ما را از حضور در انتخابات نهي کردهايد يا نه؟ دقيقا جملهاي که ايشان به ما فرمودند برايشان گفتم که ايشان با تکرار اظهار نظر قبليشان در اين زمينه فرمودند که اين اظهار نظر به معناي نهي جامعه مدرسين از حضور در انتخابات نيست.
وي گفت: مقام معظم رهبري به ما توصيه داشتند که در مساله انتخابات به وظايف شرعي خود عمل کنيم و با توجه به صحبتهاي انجام شده، تصميمنهايي اين شد که جامعه مدرسين در انتخابات مجلس کانديدايي را معرفي نکند و به آقايان اصولگرا نيز اين تصميم اعلام شد.
رييس جامعه مدرسين حوزه علميه قم گفت: اعضاي جبهه متحد اصولگرايان در مورد قم تصميم گرفته بودند که مساله انتخابات مجلس شوراي اسلامي را در قم برعهده جامعه مدرسين بگذارند و گروه 6+5 را در اين استان به حرمت جامعه مدرسين تشکيل ندهند که ما به آنها اطلاع داديم که ما اين مساله را قبول نداريم و در استان قم نيز مانند ديگر استانها عمل کنيد و گروههاي مربوطه را تشکيل دهيد. البته جامعه مدرسين را نيز در جريان کارهاي خود بگذاريد و تصميمگيريهاي نهايي را به جامعه اطلاع دهيد تا اگر نظري داشت، بگويد ولي جامعه مدرسين کانديدايي را معرفي نميکند.
وي خاطرنشان کرد: در جلسهاي که با جبهه متحد اصولگرايان داشتيم هم اين مساله را گفتيم و اعلام کرديم که ما کانديدايي نخواهيم داشت و جامعه مدرسين اگر نظري در مورد فعاليت اصولگرايان داشته باشد، نظرش را ميدهد.
يزدي در پاسخ به سوالي درباره پرونده هستهيي کشورمان اظهار کرد: رهبري اصلي و هدايت در جريان پرونده هستهيي کشورمان را نيز مقام معظم رهبري بر عهده داشتند؛ گرچه فعاليتهاي آن از مجاري مانند شوراي عالي امنيت ملي و دولت و ديگر مسوولان پيگيري و انجام ميشد، اما هدايت اصلي با مقام معظم رهبري است.
يزدي با تاکيد بر اينکه " دستيابي به انرژي صلح آميز هستهيي حق ملت ايران است" به مذاکرات مقامات ايراني در اين ارتباط اشاره کرد و گفت: تا آنجا که ما اطلاع داريم اين مذاکرات به سمت خوبي پيش ميرود و جامعه مدرسين از سياستهاي نظام در اين ارتباط حمايت ميکند.
يزدي در پاسخ به سوال خبرنگار ايسنا مبني بر اينکه حرکت جبهه متحد اصولگرايان را چطور ارزيابي ميکنيد؟ گفت: من کم و بيش در جريان تشکيل جبهه متحد اصولگرايان نيز بودم و مقام معظم رهبري نيز به گروههاي سياسي تاکيد و توصيه کرده بودند که به اتحاد برسند و زمينه را براي مشارکت بيشتر و پرشور مردم فراهم کنند.
وي با اشاره به چگونگي تشکيل جبهه متحد اصولگرايان و ترکيب حقوقي و حقيقي گروه 6+5 گفت: اين گروه 6+5 تقريبا در سراسر کشور ايجاد شده است و همانطور که گفتم جبهه متحد اصولگرايان قصد داشت که به احترام جامعه مدرسين بحث انتخابات در قم را برعهده جامعه مدرسين قرار دهد که ما اين مساله را نپذيرفتيم. آنها به ما ميگفتند که درست نيست که ما براي مراجع تعيين تکليف کنيم ولي ما به آنها گفتيم که ما درانتخابات کانديدا نميدهيم و در اين راستا تکليف ارشادي داريم و اين تکليف را انجام ميدهيم، تکليف الزامي نداريم و اگر مبحث مشروع و نامشروع بودن پيش آمد، آن را بيان ميکنيم، مثل قضيه سازمان مجاهدين که ما چندي قبل نظر خود را در اين ارتباط گفتيم و اخيرا نيز گفته شده است.
وي ادامه داد: ولي به دليل کوچک بودن استان قم تصميم بر اين گرفته شده است که به جاي انتخاب گروه 6 نفره از سه گروه سياسي جبهه پيروان خط امام و رهبري، رايحه خوش خدمت و جمعيت ايثارگران در قم از هر گروه يک نماينده انتخاب شود؛ يعني به جاي انتخاب شش نفر سه نفر در قم انتخاب شوند و به جاي انتخاب پنج نفر مرضي الاطراف دو نفر مرضي الاطراف انتخاب ميشوند.
يزدي همچنين در پاسخ به سوال ديگري درباره عملکرد دولت نهم گفت: ما در مجموع عملکرد دولت را مثبت ميبينيم، البته بايد دانست فقط املاي نانوشته است که غلط ندارد و ممکن است که بعدا مشکلاتي وجود داشته باشد ولي بايد دانست که اداره اين کشور با اين جمعيت و با اين شرايط کار چندان راحت و آساني نيست.
وي با تمجيد از مواضع فکري دولت نهم گفت: سفرهاي استاني دولت نهم خوب بوده است، البته لازم نيست که در يک مدت کوتاه صددرصد مصوبات استاني اجرا شود و طبق گزارشات در بيشتر استانها بالاي 50 درصد از مصوبات استاني اجرا شده است در صورتي که ما اين مساله را در قبل مشاهده نميکرديم و به اين مقدار قطعا تصميم گرفته نميشد. شما کارهاي عمراني دولت نهم را ميبينيد که به چه مقدار است. در قم نيز اين فعاليتهاي عمراني را مشاهده ميکنيد.
وي با بيان اينکه " جامعه مدرسين عملکرد دولت را مثبت ميداند." ادامه داد: در اين دولت براي برخي از کساني که مشغول به خدمت هستند مساله ساعت کار اداري اصلا مطرح نيست. آنها بدون آنکه اسم و رسمشان مطرح شود براي نظام و مردم کارهاي زيادي ميکنند، چندي پيش يک استاندار با آمار و ارقام و مدارک در جلسهاي داشت فعاليتهايي که در اين استان شده را تشريح ميکرد و من از انجام اين حجم از فعاليتها تعجب کردم و به وي گفتم که آيا شما وقت ميکنيد که به زن و بچه خود برسيد. به شوخي بعضا به اين افراد ميگويم نکند شما از سوي دادگاه خانواده احضار شويد؛ چراکه نميتوانيد چندان به خانواده برسيد.
وي گفت: شما مثلا از تهران به چند شهرستان مثل مراغه برويد اگر دو سال قبل سفر کرده باشيد، ميبينيد که ظواهر شهر با آنچه که شما در دو سال قبل ديدهايد تغيير کرده است.
وي همچنين با ستايش از حمايت دولت نهم از مسايل ارزشي، ديني و اعتقادي و حمايتهايي که از مراکز فرهنگي صورت ميگيرد گفت: البته سخنان ما به اين معنا نيست که هيچ نقصي در دولت وجود ندارد، قبول داريم که مردم از گراني و تورم گله ميکنند ولي دولت نيز در اين راستا و جهت حل مشکلات تلاش هاي خود را انجام ميدهد و اين مساله تورم و گراني در دورههاي قبل نيز بوده است. ولي در کل عملکرد دولت خوب و مثبت است و انشاءالله کارهايش را به نحو احسن پيش ببرد.
آيتالله يزدي رييس جديد جامعه مدرسين حوزه علميه قم، در ادامه گفتوگوي خود با خبرنگاران اظهار کرد: در اساسنامه جامعه مدرسين يکسري شرايط براي عضويت در اين جامعه بيان شده است و براي اينکه نيروي جديد جذب شود، فهرست کساني که ميخواهند در اين جامعه حضور داشته باشند به يک کميسيوني ميرود و آن کميسيون بعد از بررسيهاي لازم نتايج بررسيهاي خود را به شوراي عالي جامعه ارايه ميدهد و شوراي عالي نيز تصميمگيري ميکند.
وي گفت: البته اجتهاد جزو شرايط حضور در جامعه مدرسين نيست، ولي کساني که ميخواهند در اين جامعه حضور پيدا کنند بايد از نظر علمي، فقهي، تقوا و مسائل مربوط به آن در ردههاي بالا و داراي وارستگي باشند. افرادي که اکنون در جامعه مدرسين هستند، همه وارستگيهاي بالايي دارند.
يزدي با بيان اين که " مدتي است که جامعه مدرسين جذب نيروي جديد نکرده است" خاطرنشان کرد: ولي در حال حاضر مقدمات لازم در حال تمهيد است تا از روشي که ذکر شد براي جذب نيروهاي جديد اقدام شود.
رييس جديد جامعه مدرسين حوزه علميه قم، در پاسخ به سوال خبرنگاري مبني بر اينکه رييس مجلس خبرگان رهبري اعلام کرده که دنبال افزايش اختيارات اجرايي در اين مجلس است و اينکه نظر وي به عنوان رييس دبيرخانه مجلس خبرگان چيست؟ گفت: در اين ارتباط بايد در يک جلسهاي جداگانه به صورت مفصل صحبت کرد ولي هيچکدام از اعضاي مجلس خبرگان رهبري مسووليت اجرايي ندارند و به عبارتي در قانون خبرگان نيز براي اعضاي اين مجلس مسووليت اجرايي قيد نشده است. نمايندگان مجلس خبرگان رهبري نماينده آب و برق و مسائل اينچنيني نيستند. آنها عدهاي از مجتهدين هستند که بايد داراي شرايط خاص بوده و فعاليتهاي خود را که در قانون قيد شده، از جمله مساله انتخاب جانشين و نظارت را انجام دهند.
يزدي در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه آيا جامعه مدرسين نميخواهد در مورد جلوگيري از تخريب شخصيتها اقدامي انجام دهد؟ گفت: جلوگيري ما ارشادي است مثلا ما به تلويزيون ميگوييم فلان مساله به ترويج موسيقي در کشور ميانجامد و ترويج موسيقي زياد خوب نيست. ميگوييم فلان مساله اختلاط زن و مرد را زياد ميکند و اين روند مطلوبي نيست و جلوگيريهاي ما ارشادي است. ما بعضا نظرات و ديدگاههايي داريم که اين ديدگاهها و نظرات خود را منتقل ميکنيم. ما بعضا نظراتي داشتهايم که نظراتمان را به آقا دادهايم و آقا نظرات ما را تاييد کردهاند و بعضا نيز گفتهاند که برداشت شما اشتباه است.
يزدي گفت: جامعهي مدرسين در مقام اصلاح بوده و هست.
رييس جديد جامعه مدرسين حوزه علميه قم، همچنين گفت: اساسنامه جامعه مدرسين در دوره فعاليت وي تغييري نميکند و وي قصد ندارد که تغييري در اساسنامه جامعه مدرسين ايجاد کند. هر جا ميروم با تغيير و دگرگوني آنچناني موافق نيستم و اگر نيازي به اصلاح باشد، اصلاح ميکنم.
يزدي در پاسخ به اين سوال که در حال حاضر سطح حوزه علميه قم بالاتر است يا سطح حوزه علميه نجف؟ گفت: به نظر من سطح حوزه علميهي قم بالاتر است. در عراق آيتالله سيستاني حضور دارند ولي ميدانيد در آنجا مشکلات زيادي وجود دارد؛ مسائل مربوط به حکومت و مسائل داخلي اين کشور. آقاي سيستاني و ديگر دوستان چندان وقت نميکنند که به تدريس دروس بپردازند. حتي برخي از دوستان که پيش آيتالله سيستاني رفته بودند ايشان به آنها گفته بود به دليل مشغله و مسائلي که موجود است، حتي نميتواند به صورت مرتب به زيارت برود. ولي شما ميبينيد که در حوزه علميه قم مدرسان زيادي وجود دارند و مراجع عظام خود درس خارج از فقه و اصول تدريس ميکنند.
رييس جديد جامعه مدرسين حوزه علميه قم گفت: البته به دليل اين مزايا و جايگاه علمي که حوزه علميه قم دارد، برخي ميخواهند با سوءاستفاده، از مزاياي آن بهره ببرند که ما بايد در اين ارتباط نيز چارهاي بيانديشيم و چنين مسالهاي نيز در سطح عالي حوزه علميه قم مطرح شده است که چرا کساني که نمرههايشان پايين است همچنان ميمانند و فرصت و امتياز را از ديگران ميگيرند.
در ادامه اين مصاحبه مطبوعاتي خبرنگاري پرسيد که جامعه مدرسين در دهه 70 با توجه به ضرورت آمد و چندين نفر را از علماي عاليرتبه و تراز اول را به عنوان مرجع تقليد معرفي کرد، در حال حاضر با توجه به فوت آيتالله لنکراني و آيتالله تبريزي آيا قصد ندارد به عنوان جانشين اين دو نفر مراجع جديدي را انتخاب کند؟
يزدي با بيان اينکه " سوال خوبي را مطرح کرديد و در اين ارتباط نيز در جامعه مدرسين بحثهايي مطرح شده است" به چگونگي انتخاب مراجع تقليد در گذشته اشاره کرد و همچنين صفت کساني که به عنوان مرجع تقليد انتخاب ميشوند را بيان کرد و گفت: در حال حاضر جامعه مدرسين شرايط خاصي را احساس نميکند که بخواهد مرجعي را معرفي کند. در حال حاضر مراجع به تعداد کافي در کشور حضور دارند و جامعه مدرسين اکنون ضرورتي براي معرفي مراجع جديد احساس نميکند، در شرايط خاصي قرار نداريم که بخواهيم مراجع جديد معرفي کنيم. تعدد مرجعيت نيز ضرورت ندارد. حال ممکن است افرادي در مورد برخي از افراد از ما بپرسند که نظرتان در مورد فلان فرد چيست؟ ما نظرمان را ميدهيم ولي قصد معرفي مرجع نداريم.
رييس جديد جامعه مدرسين حوزه علميه قم، همچنين در پايان در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه آيا جامعه مدرسين قصد دارد که در ساير استانها نيز شعبي را ايجاد کند؟ گفت: در اساسنامه جامعه مدرسين چنين اجازهاي داده شده است.