۵

فروش خرچنگ و ماهي مرکب در برخي رستوران‌هاي کشور

يک زماني مي‌گفتند که غيرقانونيه، اما پس از مدتي ديگه براي همه جا افتاد و عادي شد. به همين خاطر ديگر کسي گير نمي‌دهد.
کد خبر: ۶۹۱
۰۰:۰۰ - ۱۶ مرداد ۱۳۸۶

به گزارش «شیعه نیوز»،فروش خرچنگ و ماهي مرکب در برخي رستوران‌هاي کشور، سوژه راديو معارف شد و اين راديوي مذهبي که از مرکز قم در سراسر کشور برنامه پخش مي‌کند، به انتشار گزارشي در اين باره پرداخت.

بنا بر اين گزارش، چندي پيش، امام جمعه بندر گناوه در استان بوشهر، از فروش برخي مواد غذايي که خوردن آنها حرام است، انتقاد کرده، گفته بود: در بازار شهر گناوه، برخي چيزها فروخته مي‌شود، از جمله خرچنگ و ماهي مرکب که پس از بسته‌بندي به صورت فيله‌ماهي در بازار به فروش ميرسد که خوردن آنها از نظر شرعي حرام و اين معامله باطل است.

فروش اين مواد، منحصر به شهر گناوه و استان بوشهر نيست و در برخي ديگر از شهرها از جمله تهران، فروشگاه‌هايي هستند که به عرضه خرچنگ براي مصرف خوراکي مي‌پردازند. علاوه بر فروش خرچنگ و ماهي ‌مرکب، برخي از رستوران‌ها و اغذيه ‌فروشي‌ها، اقدام به پخت آن هم مي‌کنند.

گزارش نخست، از ساندويچ ‌فروشي‌هاي بوشهر
گزارشگر: شما در اينجا ساندويچ گبگو (خرچنگ) داريد؟
فروشنده: نه، ما نداريم، چون به ما اجازه پخت آن را نميدهند، خيلي از مشتري‌ها هم از ‌طلب مي‌کنند، ولي به خاطر اينکه مي‌ترسيم به ما گير بدهند و ما هم مي‌خواهيم کاسبي کنيم، نمي‌فروشيم.
ـ از نظر شرعي بررسي کرده‌ايد که فروش آن چه حکمي دارد؟
ـ شنيدم که ميگن مکروهه، اما نشنيده‌ام بگويند حرام است.

گزارش دوم، از ساندويچ ‌فروشي‌هاي بوشهر
گزارشگر: چرا اين غذا (خرچنگ) اين قدر مشتري دارد؟
فروشنده: مي‌گويند مقويه، اگر ويتامين نداشت که کسي استقبال نمي‌کرد، پس حتما ويتاميني دارد، هرچند هم‌اکنون از خساک (ماهي مرکب) بيشتر استقبال مي‌کنند.
- از نظر شرعي بررسي کرده‌ايد که فروش آن چه حکمي دارد؟
- يک زماني مي‌گفتند که غيرقانونيه، اما پس از مدتي ديگه براي همه جا افتاد و عادي شد. به همين خاطر ديگر کسي گير نمي‌دهد.

گفتني است، وظيفه نظارت بر عرضه مواد غذايي بر عهده مراکز بهداشت و نيز سازمان دامپزشکي کشور است.

در اين زمينه، حجت‌الاسلام ‌و المسلمين سلطاني، مسئول حوزه نمايندگي ولي‌فقيه در سازمان دامپزشکي کشور درباره عرضه مواد غذايي حرام در فروشگاه‌ها و نحوه برخورد اين سازمان با چنين مواردي مي‌گويد: در بعد شرعي، اين حوزه قانون مدون و مشخصي براي نظارت ندارد. ما از طريق مسئولان دفاتر نمايندگي اين حوزه در شهرها و در حد توان و نيروي انساني که داريم نظارت مي‌کنيم. فروش مواردي مانند ماهي ‌مرکب، مارماهي، خرچنگ و ... ممنوع است. به متخلفان براي بار نخست تذکر مي‌دهيم و در صورت تکرار از مسئولان مي‌خواهيم که فعاليت آن فروشگاه متوقف شود.

وزير بهداشت هم از وظيفه مراکز بهداشت در اين‌باره مي‌گويد:«يکي از وظايف مراکز بهداشت نظارت بر گوشت‌هايي است که مصرف آن حرام است. در اين باره متاسفانه بعضي از مردم از احکام مطلع نيستند که درحال پيگيري هستيم تا از جنبه آموزشي و نظارتي فعاليت خود را بيشتر کنيم.»

حجت‌الاسلام سلطاني با تأييد اين گفته وزير بهداشت که «برخي از افراد با احکام آشنا نيستند» به آوردن نمونه‌اي مي‌پردازد: به خانمي که در حال خريد مارماهي بود و مي‌گفت: گوشت آن خيلي خاصيت دارد، گفتم: برخي (فقها) مي‌گويند خوردن گوشت مارماهي حرام است. وي در پاسخ من گفت: درست است که حرام است، اما اين فروشنده به من گفت: «حرامه»؛ يعني تا چهل شب دعاي شما مستجاب نمي‌شود. شما مي‌توانيد بخوريد، بعد از چهل شب دعاي شما مستجاب مي‌شود.

شايد اين پرسش در ذهن برخي راه يابد که چرا مصرف ميگو که از نظر ظاهري به خرچنگ شباهت دارد و ضمنا ماهي هم نيست، اشکالي نداره، اما خوردن خرچنگ حرام است. بايد گفت: در اين باره يک قاعده فقهي وجود دارد که حجت‌الاسلام و المسلمين وحيدپور، کارشناس مسايل فقهي،‌ اين را بيان مي‌کند: درباره مصرف آبزيان يک قاعده کلي فقهي وجود دارد: هيچ حيوان آبزي قابل استفاده نيست؛ يعني حرام‌ گوشت است، مگر دو حيوان؛ اول ماهيان فلس‌دار (پولک‌دار) و دوم: ميگو.

ارسال نظرات
نظرات حاوی عبارات توهین آمیز منتشر نخواهد شد
نام:
ایمیل:
* نظر:
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۵
نظرات بینندگان
م
Iran, Islamic Republic of
۰۸:۲۲ - ۱۳۹۰/۰۳/۲۴
خوب بود. اما آیامسئولان بررسی خواهندکرد؟
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۲:۵۹ - ۱۳۹۱/۰۱/۰۸
لطفا دلایل علمی و قانع کننده بیاورید که مردم توجیه شوند
فاطمه
Iran, Islamic Republic of
۱۲:۱۴ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۹
آقای وحیدپور,قاعده ی کلی یعنی چی؟!!!!!!!!!!!!مردم توجیه ودلیل قانع کننده میخوان،نه قاعده ی کلی!یکی به شمابگه بروتوچاه امامطمئن باش سالم برمیگردی,میری توچاه؟معلومه که نمیری تابادلایل علمی ومنطقی معلوم بشه اون ته چاه امکاناتی وجودداره که نمیذاره خطری شماروتهدیدکنه!مسائل روبرامردم بشکافیدازشون نخواین فکرنکرده کاری بکنن.خدابرای هرچیزی که حرامه دلیل علمی آورده.مثل شراب که ضررهاش بیشترازفوایدشه پس حرامش کردتافیزیولوژی بدن انسان دچارمشکل نشه.به من بگوچراماهی مرکب یاخرچنگ حرامه تابامسائل شرعی وفقهی دوست بشم انس بگیرم نه اینکه ازش فراری بشم!من تاالان هرچی راجع به مرکب ماهی خوندم براانواع مریضی هامفیدبوده.شمابه عنوان کارشناس دوتاازضررهاشوبیان کن تابفهمیم چراحرامه!
امیر
Iran, Islamic Republic of
۱۰:۱۴ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۰
سلام خدمت تمامی داداشا و ابجی های خودم.چون ماهیانی که فلس ندارن در واقع یه سد دفاعی در مقابل میکروب ها(باکتری ها و انگل ها و ...) از دیگر ماهیان فلس دار کم دارن بنابر این خیلی در مقابل آلودگی های مشترک(که بهشون بیماری های زئونوز هم گفته میشه)حساس هستند و در کل به خاطر ساختار و طبیعت گوشت ماهی این نوع گوشت خیلی زود دچار فساد(هم شیمیایی و هم میکروبی) می شه .به همین خاطر هستش که خوردن گوشت این نوع ماهی ها رو اسلام حرام کرده.در باره میگو هم بگم که چون تغذیه میگو با تغذیه خرچنگ فرق داره (خرچنگ به اصطلاح گند خوار هستش) گوشتش که اغلب فیله دمی اون هستش از لحاظ بهداشتی مشکل داره.
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۱:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
دلیل علمی؟
اصول دین که کاملا در اسلام عقلی هست رو همه تقلید میکنیم بعد فروع دین رو که تقلیدی هست دلیل علمی میخوایم
اومدیم و هیچ کی علمش اونقدر نبود نتونست دلیل علمیش رو پیدا کنه حلال میشه؟ جوک نگید خواهشا، خدا عالم تر از بنده هاش هست...