به گزارش «شیعه نیوز»، جامعه مسلمانان آتن، سالهاست بدون موفقيت، در تلاش است تا مقامات يوناني را به ساخت مسجدي براي خود متقاعد کند و هماکنون مسلمانان، يک راهحل موقت پيدا کردهاند: يک کارخانه در جنوب شهر.
آتن يکي از معدود پايتختهاي اتحاديه اروپاست که مسجد ندارد و اين به رغم پيوندهاي دوستانه يونانيها با بيشتر کشورهاي مسلمان و عرب است. معدود مساجد باقيمانده از زمان حکومت عثمانيها هم از سال 1833 و اخراج ترکها تاکنون، عملا تعطيل بوده و مراسمي در آنها برگزار نميشود.
اقدامات دولت نيز براي ساخت مسجد جديد در پايتخت، با مخالفتهاي کليساي ارتدوکس و تظاهرات گروهي از مردم يونان روبهرو ميشد؛ مردمي که مسجدها را نمادي از چهار قرن سلطه امپراتوري عثماني و رقابت سياسي با ترکها ـ همسايه مسلمان خود ـ ميدانند.
بنا بر نظرسنجيهاي انجام شده در ماه فوريه توسط مؤسسه VPRC، از 1500 نفر از مردم آتن، بيش از نيمي از جمعيت پنج ميليون نفري اين شهر، مخالف ساخت مسجد براي جامعه مهاجران مسلمان اين شهر ـ که تعدادشان حدود پانصد هزار نفر است ـ بودند.
سال گذشته نيز مقامات با جلب موافقت کليسا، قانوني را براي ساخت يک مسجد تا سال 2010 در مرکز آتن تصويب کردند که هماکنون در زمين بزرگ آن يک استاديوم فوتبال ساخته ميشود.
پيش از المپيک 2004 آتن، قانوني مشابه تصويب شد مبني بر اينکه مسجدي در نزديکي فرودگاه بينالمللي ساخته شود که باز هم با مخالفتهاي شديد مردم و کليسا منتفي شد؛ مخالفاني که نميخواستند مسافران آتن با ديدن منارهها مورد استقبال قرار بگيرند.
جمعيت مسلمانان پايتخت يونان نيز که ديگر از اين تلاشها نااميد شده بود، تصميم گرفت تا خود، کارها را به دست گيرد. به اين ترتيب که سازمان کوچک غيرانتفاعي فرهنگي ـ آموزشي يوناني ـ عربها، با کمک 4/3 ميليون دلاري يک تاجر سعودي، کارخانهاي قديمي در بخش صنعتي جنوب يونان را به عبادتگاهي با دو هزار نفر ظرفيت براي مسلمانان تبديل کرد.
«محمد ابراهيم»، رئيس مصريتبار اين مرکز، ميگويد: «اينجا از مکانهاي کنوني عبادت ما بسيار بهتر است، اما گنجايش صدها هزار مسلمان آتن را ندارد... ». هر دو سال يک بار، حدود بيست هزار مسلمان اين شهر، براي عبادت خواندن نماز به استاديوم المپيک آتن در شمال اين شهر ميروند.
«توماس هاماربرگ»، نماينده حقوق بشر اتحاديه اروپا، معتقد است چنين اقداماتي حقوق اساسي مسلمانان را زير سؤال ميبرد. وي ميگويد: «اسلام هماکنون به ديني بزرگ در اروپا تبديل شده است».
مقامات اروپايي بايد راههاي انجام مراسم ديني مسلمانان را تسهيل کنند. اروپا شاهد افزايش ساخت مساجد بوده، اما اين مساجد توسط دولتها ساخته شده و متعلق به همان کشورند، نه پولي که از خاورميانه فرستاده شود.
مخالفت با ساخت مساجد، هنوز هم در اتحاديه اروپا ديده ميشود. پيشنهاد يک گروه مسلمان در لندن براي ساخت مسجدي بزرگ با گنجايش هفتاد هزار نفر تا سال 2012، باعث مخالفتهاي بسياري شده است. طرح تبديل يک کليسا به مجسد نيز در «کليتر» در شمال انگليس با وضعيتي مشابه روبهرو شد.
سال گذشته، مقامات ايتاليايي و اسپانيايي نيز مجبور به غلبه بر مخالفتهاي شديد کاتوليکها در مورد ساخت مسجد در برخي نقاط شدند و امسال نيز طرح ساخت مسجدي در شهر «کلن» آلمان همين وضعيت را پيدا کرده است.
اين در حالي است که سازمان عفو بينالملل نيز بر حق اقليتها و مهاجران براي انجام اعمال مذهبيشان تأکيد دارد.
عبادتگاه جديد مسلمانان آتن به مساحت 1800 مترمربع در سه طبقه، بسيار بهتر از نمازخانههاي کوچک برخي مکانها بود که مسلمانان در آنجا عبادت ميکردند، به ويژه در زمان المپيک 2004 آتن و ترس از عمليات مسلمانان افراطي که تحت نظارتهاي شديد پليس قرار داشت.
اين نمازخانهها از نظر قانوني، مجوز فعاليت نداشتند، اما مقامات محلي تا يافتن يک راهحل آنها را ناديده گرفته بودند.
اين در حالي است که محل جديد عبادت آنان با مخالفتهاي کمتري روبهرو شده است، شايد به اين دليل که شباهتي به مسجد ندارد!
منبع:بازتاب