شیعه نیوز | رزا اوتنبایوا، نمایندهی ویژه دبیرکل سازمان ملل برای افغانستان و رییس یوناما در نشست شورای امنیت این سازمان گفت که جامعهی شیعه افغانستان همچنان در خطر آسیبپذیری نامتناسب قرار دارند.
به گزارش «شیعه نیوز»، اوتنبایوا که شام امروز (چهارشنبه، ۲۹ قوس) به وقت کابل در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد افغانستان صحبت میکرد، افزود که سه حملهی اخیر علیه شیعیان که منجر به کشته شدن ۳۹ نفر شد، در دوره تحت پوشش آخرین گزارش دبیرکل سازمان ملل متحد ثبت شده است.
خانم اوتنبایوا گفته است که مسئولیت این حملات را شاخهی خراسان گروه داعش به عهده گرفته است.
او به حملات اخیر علیه شیعیان در هرات نیز اشاره کرد و گفت که در سه حملهی هدفمند در این ولایت علیه روحانیون شیعه، نُه نفر کشته شدهاند.
او در سخنرانی خود خواستار تعامل مستقیم بیشتر با طالبان، از جمله در کابل شده است.
اوتنبایوا گفت که باید از تمایل طالبان برای گفتوگو با جامعهی بینالمللی استفادهی بیشتری صورت گیرد.
نمایندهی ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد برای افغانستان گفت که «گفتوگو مشروعیت نمیبخشد، میتوان از آن برای ابراز عدم تأیید و در عین حال تشویق به تغییر استفاده کرد».
او گفت که ما از آگست سال ۲۰۲۱ تا اکنون اغلب در مورد درس گرفتن از تعامل خود با طالبان صحبت کردیم و افزود که «من معتقدم که یکی از درسها این است که به اندازهی کافی [تعامل] وجود نداشته است».
خانم اوتنبایوا در این نشست گفت که به باور او استفاده از تمایل طالبان به تعامل، باید یکی از عوامل هدایتکنندهی رویکرد آیندهی جامعهی جهانی در مورد افغانستان باشد.
او عامل دیگر را «اجماع بینالمللی با دوام و دقیقتر» دانست و ابراز امیدواری کرد که در نشست آیندهی نمایندگان ویژه کشورها در مورد افغانستان، این اجماع بدست آید.
نگرانی کشورها دربارهی حملات علیه شیعیان و تأکید بر تشکیل دولت فراگیر
شماری از اعضای شورای امنیت در نشستی درباره افغانستان، بر تشکیل حکومت فراگیر در این کشور تاکید کردند. در این نشست درباره حملات هدفمند علیه شیعیان نیز نگرانی شد.
در این نشست که چهارشنبهشب، ۲۹ قوس، برگزار شده است، رزا اوتانبایوا، رییس یوناما و فریدون سینیرلی اوغلو، هماهنگکننده ویژه دبیرکل سازمان ملل گزارشهایشان در مورد افغانستان را ارایه کردند.
در نشست شورای امنیت، نمایندهگان روسیه، ایران، اوزبیکستان، هند و چین بر ضرورت عملیشدن خواستهای جهانی از جمله تشکیل حکومت فراگیر، مبارزه با تروریسم و رعایت حقوق زنان بهویژه حق آموزش از سوی طالبان تاکید کردند.
در این نشست نماینده روسیه و ایران نسبت به حضور گروههای تروریستی از جمله القاعده و داعش در افغانستان زیر تسلط طالبان هشدار دادند و آن را خطری برای کشورهای همسایه و منطقه عنوان کردند.
واسیلی نبنزیا، نماینده روسیه در شورای امنیت تلاشهای طالبان برای مهار گروههای تروریستی را ناکافی خواند و نسبت به امکان نفوذ گروههای تروریستی به آسیای میانه هشدار داد.
در همین حال، امیرسعید ایروانی، نماینده ایران در این شورا نسبت به حملات هدفمند علیه شیعیان افغانستان ابراز نگرانی کرد و گفت که طالبان برای تشکیل حکومت فراگیر گامهای عملی بر نداشتهاند.
از سویی دیگر، اوزبیکستان نیز ضمن اشاره به کاهش کاشت خشخاش در افغانستان نسبت به افزایش تولید مواد مخدر نوع متامفتامین یا شیشه ابراز نگرانی کرد.
نماینده چین در شورای امنیت نیز گفت که طالبان باید به خواستهای جامعه جهانی تن دهند.
از سویی هم، نماینده هند بار دیگر گفت که کشورش از تشکیل دولت فراگیر، مبارزه با تروریسم و رفع ممنوعیت آموزش دختران حمایت میکند.
گفتنی است که در نشست توجیهی شورای امنیت سازمان ملل متحد دو مقام سازمان ملل از جمله رزا اتانبایوا و فریدون سینیرلی اوغلو با ارایه گزارش نسبت به بحران انسانی و حقوق بشری در افغانستان ابراز نگرانی کردند.